A Codespring mentorprogram keretében idén is kétféle képzést indítanak a kolozsvári magyar egyetemistáknak. A tegnapi Bittolgatók rendezvényen a Softech cég képviselői, a Farkas Gyula Szakkollégium meghívására informatika, matematika-informatika, valamint automatizálási és számítástechnológiai mérnökhallgatóknak mutatták be a program idei kínálatát.

Szélyes Levente, a cég vezetője röviden bemutatta az 1998-ban, Kolozsváron alapított vállalkozást és a Codespring brandet a jelen lévő diákoknak.

Simon Károly projektmenedzser, egyetemi adjunktus és Sulyok Csaba programkoordinátor, egyetemi oktató az MP1, MP2 és MP3 fedőnevű programokat mutatta be: a három egymásra épülő modul magas szintű szoftverfejlesztési képzést nyújt a tehetséges diákoknak. A dedikált mentorok az első modul elkezdésétől az utolsó modul befejezéséig folyamatosan segítséget nyújtanak a mentorált diákoknak, beleértve az egyetemi csoportos projektek felépítését, szakdolgozatok megírását vagy a tudományos diákköri konferenciára való felkészülést.

A mentorprogram keretében változatos szakmai projektekkel lehet foglalkozni. A diákok az utóbbi években olyan praktikus alkalmazásokat fejlesztettek, mint például a FestivApp, a Travel2U, vagy az ARmore, de elméleti kutatásra alapozó alkalmazásokat is, mint például a Sniff!, a MoneyCam, vagy a Volumiz3D.  A képzésen szerzett plusz ismeretek hozzásegítették a mentorált diákokat, hogy emelt szintű, maximális osztályzattal értékelt szakdolgozatokat írjanak tanulmányaik befejeztével, és jelentős előnyt biztosítanak számukra a munkaerőpiacon.

Barabás László, a cég technikai igazgatója a rövidtávú, végzős hallgatóknak és mesteris diákoknak szánt képzéseket ismertette röviden. Az QA: Automata tesztelés és minőségbiztosítás és a WEB: Modern full-stack Progressive webfejlesztés React és Redux-szal programok keretében a mentorált diákok az iparág felkapott trendjeit ismerhetik meg. A bemutató esemény oldott hangulatban folyatódott, amikor a sok számadat és grafikon vetítése mellett a mentorok azzal bíztatták a jelen lévőket, hogy bizalommal jelentkezzenek, hiszen minden látszat ellenére a program egy nagyon jó buli.

A sorozatot záró élménybeszámoló is a közvetlenebb hangulatra erősített rá: Orsi és Boti, a tavaly diplomázott, a programban résztvevő informatikusok A szuperkirály mentorprogram címet adták bemutatójuknak, amelyben az egyetemisták szemszögéből ismertették a programot.

A képzésekre péntekig, a mentorprogramra keddig, március 10-ig lehet jelentkezni ezen az https://edu.codespring.ro/application-form-2020/ űrlap kitöltésével. Az érdeklődők a Képzések oldalon olvashatnak részleteket a modulokról és a jelentkezés feltételeiről.