Az erdélyi IT-s közösség számára jó eséllyel ismerősen cseng a Codespring név. A közel két évtizede létező brand ugyanis Erdély legnagyobb magyar szoftverfejlesztő cége, a 25 éve működő Softech Kft. tulajdona, amely aktívan tesz a tágabb régió magyar anyanyelvű informatikusaiért és az IT-s pályával kacérkodó fiataljaiért. Hozzájárul majd’ minden, az informatikaoktatáshoz, mentorprogramhoz, illetve a fiatalok fejlesztését, továbbtanulását kiegészítő és közösségformáló program megszervezéséhez. A kolozsvári székhelyű cég több erdélyi városban is stabil csapattal rendelkezik, így többek közt Székelyudvarhelyen, ahol immár tizenöt éve alapított irodát.

Az IT-szektor helyi zászlóvivője

A székelyudvarhelyi iroda igencsak értékes múltra tekint vissza. Többéves készülődés után 2009 márciusában alapították, s ezzel a székelyföldi kisvárosban működő első IT-cégek egyike volt. Székelyudvarhely ugyanis akkor a régió informatikai térképén fehér foltnak számított, Csíkszereda és Sepsiszentgyörgy mögött kullogva. Mindössze néhány kisebb IT-cég működött helyben, az informatikai pályát fontolgató fiatalok zöme pedig helyi lehetőségek híján nagyobb városokba költözött.

A romániai trendnek megfelelően az egyetemi városokban akkor már számos cég dolgozott nagy, nemzetközi technológiai vállalatoknak outsourcing rendszerben (egy bizonyos projekt vagy részfeladat teljesítésére szerződött a megrendelővel). Emellett akkoriban még működött a body leasing-típusú munkavégzés: munkatársaink egy része a hazai cég alkalmazottjaként a külföldi megrendelő csapatában, telephelyén dolgozott, például Budapesten. 2007 végétől azonban egyre többen szerettek volna Székelyudvarhelyre (vissza)költözni, távmunkában folytatva addigi tevékenységüket.

Codespring Udvarhely, szoftverfejlesztésen innen és túl

A székelyudvarhelyi iroda végül 2009 márciusában nyílt meg, egy kis létszámú közösséggel. Már az első évek során – a gazdasági válság ellenére – sikerült kialakítani egy stabil nyolcfős csapatot. Noha eltérő projekteken dolgoztak, cégünk szellemiségével egyetértve munkatársaink fontosnak tartották megelőzni az elszigetelődést: aktív közösséget alakítottak ki, és igyekeztek részt venni a vállalat és a helyi iroda életében.

Ennek szellemében a munkahelyi ünnepségek és a tematikus napok mellett különféle szabadidős és sportprogramokat is szerveztek – kerékpártúrák, asztalitenisz-bajnokságok, közös kirándulások, foci- és kosárlabdaedzések, páros és családos kikapcsolódási lehetőségek erősítették a csapatszellemet. Minderre Székelyudvarhely térsége számos lehetőséget nyújt: a Madarasi Hargita, Tusnádfürdő, a város környékén kialakított halastavak, a Septimia strandja, a Jézus-kilátó, a Mini Erdély Park és még számos turisztikai látványosság szolgálhat úticélként.

Új lendület a Codespring |Softech udvarhelyi irodájának

Szoftverfejlesztő cégünk udvarhelyi közösségének létszáma a 2016–17-es évekig többnyire stagnált. Akkor Székelyudvarhelyen komolyabb gazdasági és politikai megmozdulások indultak, hogy Székelyudvarhely felkerüljön az országos IT-térképre, ugyanis a város infrastrukturális hiányosságait ellensúlyozandó ez a szegmens kiugrási lehetőséggel kecsegtetett. A döntéshozók úgy gondolták, a szoftverfejlesztői pálya minimális befektetéssel bárhonnan végezhető, jól fizető munkát biztosít a tehetséges fiataloknak, így itthonmaradásra, saját vállalkozásuk elindítására ösztönözheti őket. Elindult a vállalkozásfejlesztés terén úttörőnek számító Harghita Business Center, a Székelyudvarhelyi IT-Fejlesztési Program, és a régió szoftvercégeit tömörítő IT Plusz Klaszterrel, illetve a U-Hub udvarhelyszéki IT-közösséggel karöltve többek közt az informatikai pályán elhelyezkedni vágyó fiatalok mentorálásába fogtak.

Codespring: a fiatalok és a szervezetek mentora

A sokrétű törekvések sikerrel jártak: Udvarhelyen elkezdtek szaporodni a néhány fős szoftverfejlesztő cégek és startupok. Továbbá egyre több fiatal kezdett helyi cégeknél szakgyakorlatot, amely során megalapozták későbbi munkaviszonyukat a városban. E folyamatban a Codespring|Softech óriási szerepet vállalt. A kezdetektől az IT Plusz Klaszter alaptagja volt, részt vett a regionális informatikai rendezvények (Hargitai Informatikusok Találkozója – HInTa, Digitális Székelyföld Konferencia, Digitális Kaláka – hackathon stb.), és más kezdeményezések megszervezésében. Továbbá saját kolozsvári, nagy sikerű Codespring Mentorprogramja mellett a U-Hub kezdeményezésére megnyitotta kapuit a székelyföldi városban gyakorlatozni vágyó diákok előtt is.

Erdély vezető magyar szoftverfejlesztő cége

Székelyudvarhely mára előkelő helyet foglal el Székelyföld IT-térképén. Az akkor alapított két-háromfős cégek egy része mára több tucatnyi fejlesztőt foglalkoztat, több városban, és számos új vállalkozás is elindult. Nem kisebb fejlődés zajlott le a Codespring|Softech háza táján sem, ahol 2016 óta megduplázódott a szoftverfejlesztők száma. Új munkatársaink zöme a Codespring és a U-Hub mentorprogramjából érkező fiatal tehetség, illetve az időközben elindult posztgraduális képzést elvégzett, más területről átigazolt informatikus.

Az udvarhelyi iroda körzetéhez ma 25 munkatárs tartozik. Szakmai felkészültségüket olyan globális vállalatok projektjei fémjelzik, mint a Bosch és az Electrolux, de Magyarországtól az Egyesült Államokig mindenhonnan rendelkezünk partnerekkel. Munkatársaink többek közt részt vettek az első easyboxok tesztelésében, illetve banki, energetikai és távközlési rendszereken dolgoztak, jelenleg pedig számos okoseszköz programozását tökéletesítik, fejlesztenek Androidra és iOs-ra, s hazai felhasználásra többek közt olyan applikációkat készítettek, mint a FestivApp.

Sokfélék, mégis hasonlók

Ám az életük nem csupán a szoftverfejlesztés körül forog. Van köztük kémikusdoktor, textilmérnök, kiváló hobbicukrász, lelkész, népzenész és -táncos, női és férfifodrász, újságíró, közéleti személyiség, asztaliteniszező, Spartan-résztvevő, illetve számos édesanya és édesapa. Az elmúlt évek kihívásai ellenére a csapat stabilnak mondható, s noha a cég hibrid munkavégzési lehetőséget biztosít, kollégáink többsége előszeretettel dolgozik az irodából. Legyen szó munkahelyi vagy a Codespring|Softech szoftverfejlesztő cég által támogatott szabadidős, kulturális vagy ismeretterjesztő programokról, csapatunk tagjai aktívan bekapcsolódnak mind résztvevőként, mind előadóként, s természetesen mentorként, ha tudásátadásról van szó.

Ha Te is szívesen erősítenéd csapatunkat, jelentkezz mentorprogramunkba vagy küldd el nekünk CV-det a jobs@codespring.ro e-mailcímre, és adj esélyt magadnak a továbbfejlődésre egy magasan képzett, motivált csapatban!