A SISY 2023. Pulán, Horvátországban zajlott szeptember 21-23. között. Idén öt Codespring mentorptogramos csapat vett részt a röviden csak SISY-ként ismert nemzetközi konferencián (International Symposium on Intelligent Systems and Informatics).

Az Óbudai Egyetem, a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola, és az IEEE SMC Technical Committee on Computational Cybernetics idén huszonegyedik alkalommal szervezte meg a rangos SISY tudományos konferenciát. Az angol nyelven zajló esemény idén a következő témakörökre fókuszált:

 • Számítógépes intelligencia: Gépi tanulás, genetikai algoritmusok, neurális hálók, fuzzy rendszerek, fuzzy és neuro-fuzzy vezérlés, tudásalapú rendszerek, szakértői rendszerek.
 • Intelligens robotika: vezérlés, rugalmas karvezérlés, érzékelés és felismerés, észlelés, tanulás, robotrendszerek, ember-robot interakció, kiszolgáló robotok, sebészeti robotok, gépi látás.
 • Intelligens mechatronika: érzékelés és érzékelőadat-fúzió, mozgásszabályozás, intelligens működtető eszközök.
 • Intelligens gyártórendszerek: Rugalmas gyártási rendszerek, gyártástervezés és ütemezés, rendszerszimuláció, gyors prototípusgyártás, párhuzamos tervezés, virtuális valóság.
 • Informatika: web, üzleti és digitális kultúra, adatbázisok, tervezés és grafika, digitális hang, videó és fotó, egészségügyi informatika stb.
 • Alkalmazott matematika

A rendkívüli ülésszakokon az alkalmazott informatikáról, a digitalizálás kihívásairól és a fogyasztói magatartásról tartottak előadásokat.

Mentroprogramos diákok a SISY 2023 előadói között

A kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem diákjai, akik a Codespring Mentorprogram keretében kezdték kidolgozni projektjeiket, idén is szép számban képviselték a kolozsvári informatika-oktatást a nemzetközi konferencián. A programot összeállító referensek idén a következő munkákat fogadták el a SISY 2023 tudományos konferenciára, és hamarosan megjelennek majd az IEEE Xplore által indexelt nemzetközi kiadványban is:

 • Voice Recognition Based Automated Teleprompter Application – Hangfelismerésen alapuló automatizált alkalmazás. Szerzők: Mátis K., Szilágyi K.; mentorok: Kecseti I., Hegyi B., Szakács T.; koordinátor: dr. Sulyok Cs.
 • Real-Time Software System for Latin Dance Festival Organizers and Participants – Valós idejű szoftverrendszer latin táncfesztivál szervezői és résztvevői számára. Szerzők: : Szimma H., Domokos N.; mentorok: Vad B., Mátis V.; koordinátor: Sulyok Cs.
 • Energy Efficient Timetable Display for Meeting Rooms using e-Paper technology and Low powered Microcontrollers Energiahatékony menetrend-kijelző tárgyalótermek számára, e-papír technológiával és alacsony fogyasztású mikrokontrollerekkel. Szerző: Szabó C.; mentorok: Antal K., Bartus L.; koordinátor: dr. Simon K.
 • Sensor Throne: Improvement and Monitoring of Sitting Posture through a Mobile Application – Az ülő testtartás javítása és monitorozása szenzorok és mobilalkalmazás segítségével. Szerzők: Lukács I., Both B.; mentor: Brassai B., Szabó Z.; koordinátor: Sulyok Cs.
 • Home Thermostat for Smart Temperature Control – Intelligens hőmérséklet-szabályozás lakások számára. Szerzők: Nagy K. B., Bíró D.; mentorok: Nagy-Seres N., Zsebe Á.; koordinátor: dr. Sulyok Cs.

A SISY 2023 tudományos konferencia célja 

A SISY idei kiadásának célja az volt, hogy lehetőséget biztosítson az informtika területén elméleti kutatást folytató akadémikusoknak az intelligens rendszerek területén folytatott kutatások bemutatása, a világ különböző tudományos kutatói műhelyeinek öszekapcsolása és a kutatók ismeretségi hálójának bővítése  nemzetközi projektek és együttműködések szervezése céljából.

Mentroprogramosok a SISY 2023 konferencián

A Codespring Mentorprogram egyik fontos célkitűzése, hogy a diákok eredményeit nemzetközi szinten is láthatóvá tegyük, így csapataink minden évben részt vesznek nemzetközi szakmai konferenciákon.

Oktatási szempontból több célunk is van a részvétellel:

 • A diákok megtanulják, hogy az angol szaknyelv, és a tudományos publikációk konvencióinak megfelelően hogyan állíthatnak össze egy minőségi cikket eredményeikről. (Miután ezt megelőzően a diákköri konferenciákra és államvizsgákra készülve már készítettek magyar nyelvű szakdolgozatokat is.)
 • Megtanulják, hogy hogyan kell minőségi angol nyelvű prezentációkat készíteni, és az elért eredményeket hatásosan bemutatni egy szakmai közönség előtt. (Miután ezt megelőzően már több magyar nyelvű fórumon bemutatták projektjeiket.)
 • Betekinthetnek az akadémiai elbírálási folyamatokba, illetve az akadémiai közösség működésébe
 • A csapatos kiutazás a konferenciára egy kiváló csapatépítő lehetőség, ahol még jobban megismerkedhetnek egymással, mentoraikkal és leendő munkatársaikkal.
 • A szabadidős programokban is bővelkedő esemény egyben egy jól megérdemelt „jutalomkirándulásként” is felfogható, a mentorprogram záróakkordjaként.

Már több mint tíz éve a „kedvenc” konferenciánk a SISY, mert IEEE konferencia lévén garantálja a szakmai minőséget, valamint a publikációk nemzetközi láthatóságát, és programjában helyet kapnak olyan szekciók is, amelyek az elméleti kutatások mellett a gyakorlati eredményeket bemutató cikkeket is szívesen fogadják.

Az új helyszín

. Az előző konferenciák helyszíne Szabadka volt, és mindig szívesen tértünk ide vissza, illetve Palicsra, ahol a csapat „főhadiszállása” volt az előző években. Az idén a Pula melletti Medulin lett a csapat „bázisa”, az üdülőhelyen működő Arena Grand Kazela kemping modern kisházaiba volt elszállásolva a társaság, közvetlenül a tengerparton. A konferencia szakmai programja mellett bőven maradt idő a fürdésre (az időjárás és a tenger vize szerencsére még lehetővé tette ezt), a kirándulásokra (például a csodálatos Kamenjak félszigetre, illetve Rovinj városába), és a városnéző sétákra Pulában. Medulinban a késő estébe nyúltak a közös programok: a házak közötti sétányon folytak a beszélgetések, társasjátékok, és persze a helyi gasztronómiával is volt lehetősége megismerkedni a résztvevőknek.

A visszajelzések alapján is kijelenthetjük, hogy az idei évben is nagyon jól sikerült a SISY részvétel, egy igazán hasznos és jó hangulatú szakmai rendezvényen vehettek részt kollégáink, egy jól megérdemelt kikapcsolódási lehetőséggel és kirándulással egybefűzve.

Codespring mentorprogram

Ha informatika, matematika-informatika vagy a Műszaki Egyetem számítástechnika karán tanulsz Kolozsváron vagy Marosvásárhelyen, beszélsz magyarul és angolul, és nyitott vagy arra, hogy szoftverfejlesztőként építs karriert, jelentkezz képzéseinkre az alábbi űrlap kitöltésével:

A Codespring Mentorprogram előnyei:

 • Dedikált mentorok
 • Magyar nyelvű képzés
 • Konkrét projektek elkészítése során gyarapodnak szakmai ismereteid és nagyon gyorsan fejlődsz
 • A piaci igényeknek megfelelő szakmai tudás megszerzése
 • Munkavállalási lehetőség a Codespring csapatában

Szervező: a Codespring | Softech kft. az egyik legismertebb erdélyi szoftverfejlesztő cég. Több, mint 20 éve organikusan növekedik és kielmelten támogatja a folyamatos fejlődést elősegítő tevékenységeket munkatársai és mentorált diákjai számára.