SISY 2022 – szabadkai tudományos konferencia zajlott Vajdaság legnagyobb magyar városában szeptember 15-17. között. A Symposium on Intelligent Systems and Informatics – SISY 2022 nemzetközi konferencián kollégáink kimagaslóan színvonalas dolgozatokat mutattak be.

SISY 2022 – szabadkai tudományos konferencia

SISY 2022 – szabadkai tudományos konferencia

Az Óbudai Egyetem, a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola, az IEEE SMC Technical Committee on Computational Cybernetics és a helyi önkormányzat idén huszadik alkalommal szervezte meg a rangos SISY 2022 – szabadkai tudományos konferenciát. Az angol nyelven zajló jubileumi eseményen idén 16 ország egyetemeiről és kutatási központjaiból érkező előadók mutatták be kutatásaikat.

A kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem diákjai, akik a Codespring Mentorprogram keretében kezdték kidolgozni projektjeiket, tizedik éve neveznek be sikeresen dolgozataikkal a konferenciára. A nemzetközi referensek idén a következő munkákat fogadták el a SISY 2022 – szabadkai tudományos konferenciára:

  • Automatic Photography System for Adventure Parks Using Computer Vision – Szerzők: Ferencz D., Fekete Á., Ráduly Z., Tunyogi R., Patakfalvi K., Sulyok Cs.
  • Managing a Kubernetes Cluster on Raspberry Pi Devices – Szerzők: Füstős F., Péter K., László N., Mátis Sz., Szabó Zs., Sulyok Cs.
  • Cloud-based Serverless Solution for Facilitating the Organization of Athletics – Szerzők: Nagy T., Hegedüs H., Szász E., Simon K.
  • Estimating the Correctness of Exercises for Flat Feet Using Semantic Segmentation – Szerzők: Pelok B., Simon K., Sándor Cs., Bálit Á., Sulyok Cs.

A tudományos konferencián való részvétel komoly kihívás elé állította a csapatokat, hiszen fel kellett készülniük az angol nyelvű, rövid bemutatóra, amelyből kiderül a kutatás lényege és eredménye, de arra is, hogy a bemutató jó előadás legyen, gazdag szókinccsel, érthetően tagolva. Az ülésvezető és a közönség részéről további kérdésekre lehetett számítani.

A négy kolozsvári csapat felkészült, komolyan vette a feladatot: még a megnyitó napján is bemutatták egymásnak dolgozataikat és konferencia-termi helyzetet szimuláltak. Az elhivatottságuk pedig meghozta a remélt eredményt: a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola termeiben megszervezett különböző szekcióüléseken bemutatott dolgozatok kimagaslóan jól sikerültek, és hamarosan megjelennek majd az IEEE Xplore által indexelt nemzetközi kiadványban.

SISY 2022 – szabadkai tudományos konferencia kísérőprogramjai

A szabadkai SISY-n való részévétel a tudományos szakmai megmérettetés mellett jó lehetőség egy tartalmas kikapcsolódásra a tanévkezdés előtt álló diákok vagy a munka mezejére lépő kollégák számára.

A szervezők minden évben kitesznek magukért, hogy a résztvevők megtekinthessék a helyi turisztikai látványosságokat és tartalmas kísérőprogramokkal készülnek. A szimpózium ünnepélyes megnyitója és az első nap plenáris előadásai a Városháza dísztermében, Komor Marcell és Jakab Dezső építészek kézjegyét viselő, pazar szecessziós palotában zajlottak. Második nap bankettre invitálták a résztvevőket a Népkörbe, Szabadka Magyar Művelődési Központjába, ahol a helybéli akadémia muzsikusai és tehetséges diákjaik  szolgáltatták a zenei aláfestést a pazar vacsorához, az est fénypontjaként pedig tortát bontottak – a viszontlátás örömére, és a huszadik, jubileumi SISY megünnepelésére.

Másnap, a Konferencia záróakkordjaként a közeli lipicai ménest látogattuk meg, és a szeles, esős, hideg idő ellenére jókedvűen pattantunk fel a lovas hintókra, hogy bejárjuk a szép birtokot.

A Codespring csapata hagyományosan Szabadka elővárosában, a festői Palicson száll meg, egy medencés villában, ahol esténként vidám társasági élet zajlik. Minden évben legalább egyszer felkeressük a helyi pékséget is, ahol a kiadós, helyi jellegzetességnek számító bureket, egy túróval, hússal vagy más töltelékkel gazdagított lepényt reggelizünk. Hagyományossá vált a borvacsora is, ahol egy vajdasági termelő pálinkáit és borait szoktuk megkóstolni klasszikus bácskai lakoma kíséretében. A Palics-tó partján készült csoportképekből is szép gyűjteményünk van.

Ami idén újdonságnak számított: meglátogattuk az egyik legnépszerűbb vajdasági magyar programozócég új, otthonos irodaházát és felfedeztük a szabadkai csokigyár bemutató-üzletét. Nagy valószínűséggel jövőben mindkettőt beiktatjuk a hivatalos Codespringes-mentorprogramos szabadkai-palicsi kirándulásunkba.

A Mentroprogramról

Ha informatika, matematika-informatika vagy a Műszaki Egyetem számítástechnika karán tanulsz Kolozsváron vagy Marosvásárhelyen, beszélsz magyarul és angolul, és nyitott vagy arra, hogy szoftverfejlesztőként építs karriert, jelentkezz képzéseinkre az alábbi űrlap kitöltésével:

JELENTKEZZ MOST

A Codespring Mentorprogram előnyei:

  • Dedikált mentorok
  • Magyar nyelvű képzés
  • Konkrét projektek elkészítése során gyarapodnak szakmai ismereteid és nagyon gyorsan fejlődsz
  • A piaci igényeknek megfelelő szakmai tudás megszerzése
  • Munkavállalási lehetőség a Codespring csapatában

Szervező: a Codespring | Softech kft. az egyik legismertebb erdélyi szoftverfejlesztő cég. Több, mint 20 éve organikusan növekedik és kielmelten támogatja a folyamatos fejlődést elősegítő tevékenységeket munkatársai és mentorált diákjai számára.