A Codespring kis csapata idén több csoportos projektet mutatott be azon a rangos szabadkai konferencián, amelyen az intelligens rendszerek iránt érdeklődő kutatók és fejlesztők tudományos munkáikat és prototípusaikat ismertetik. A mentorprogramosok 2013 óta minden évben részt vesznek ezen a fontos szakmai fórumon.

A SISY 2019-en bemutatott kutatások várhatóan a mindennapi életben is alkalmazhatóak lehetnek – nyilatkozta a sajtó képviselőinek Fürstner Igor, a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola igazgatója, az esemény egyik szervezője.

A Codespring mentorprogramjának égisze alatt bemutatkozó diákok két csoportos projektet mutattak be az Informatika szekcióban. A Woody alkalmazás több gyakorlati problémára hoz megoldást egy ablakokkal és ajtókkal foglalkozó cég számára készült alkalmazás: a megrendelések menedzselésében, az alkotóelemlista összeállításában és a nyersanyagveszteség minimalizálásában nyújt segítséget a megrendelőnek. A BloodNotes a szociális innováció szellemében jött létre. Az alkalmazás egyrészt a véradást népszerűsíti: az érdeklődök információkat szerezhetnek a folyamatról, a sürgős igényekről, a véradó központokról stb., hogy ezt a fontos társadalmi felelősségvállalást tudják könnyebben beépíteni a zsúfolt programjukba, másrészt a korházak számára teszi lehetővé az adatok frissítését ás értesítések küldését.

Mindkét projekt pozitív fogadtatásban részesült, az ottlévők aktívan érdeklődtek, és a szekciót irányító bizottság visszajelzése is építő jellegű volt. A mentorok és a mentorált diákok egyaránt tanulhattak a bemutatókat követő szakmai beszélgetésekből.

Akárcsak a korábbi években, a diákok fontos tapasztalattal gyarapodtak a nem feltétlenül szakmai adottságok terén: egy rangos nemzetközi tudományos szimpóziumon, több felkészült és vitára éhes szakmabeli előtt felszólalni, bemutatni a munkájuk eredményét, megvillogtatni elméleti tudásukat, és szóban megvédeni álláspontjukat és kérdésekre válaszolni: nem kis dolog azok számára, akik az egyetemen, a laborban vagy akár a mentorprogramban védett környezetben dolgozhattak. A mentorprogram egyik fontos hozadéka lépett gyakorlati fázisba a konferencián való részvétellel: a diákok a nyilvános szereplése is cizellálódhatott.

A plenáris előadások és az intelligens ipari rendszerekkel kapcsolatos panelek hasznosnak bizonyultak az elméleti tudásszerzés és a gyakorlati alkalmazások lehetőségének szempontjából, de sajnálatos módon az egyik legforróbb témáról, a mesterséges intelligenciáról, ami a legtöbb diákot érdekelte volna, a megszokottnál kevesebb cikk jutott az idei programba.

A Codespring mentorai fontosnak tartják hangsúlyozni, hogy a szakmai tapasztalatszerzés mellett a SISY-n való részvétel lehetőséget nyújt a csapatépítésre is: majdnem minden esetben a diákok már cégünk frissen szerződtetett alkalmazottai, és a mentoraikkal, a céges csapat régebbi munkatársaival közösen eltöltött napok segítenek majd nekik a későbbi beilleszkedésben.

Várjuk a SISY hivatalos publikációját, hogy büszkén megoszthassuk a kutatásokat bemutató cikkeket is!