A szoftverfejlesztés és a modern technológia nemcsak széles körben hasznosítható, de rendkívül szórakoztató is lehet. A VIBE Koli, a tudásfórum idén a Codespring  főtámogatásával valósult meg a Vibe Fesztiválon.

Vibe Koli, a tudásfórum

A Codespring|Softech 2023-ban főtámogatója volt a Vibe Fesztivál keretében szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket felvonultató Kolinak. Mint a tudásfórum mecénásai, fontosnak tartottuk, hogy akárcsak a korábbi években, aktívan kapcsolódjunk be a négynapos programsorozatba: az informatikát és a technológiát népszerűsítő programokat szerveztünk. cégünk képviselői. Cégünk képviselői a Koli több helyszínén, változatos témájú panelbeszélgetéseken vettek részt – ezekkel az előadásokkal járultunk hozzá a gazdag programhoz.

A Koli-sétányon felállított Codespring techsátorban VR-szemüveges játékkal és programozható játékrobotokkal vártuk a fesztiválozókat, hogy kézzelfoghatóvá váljon, mi mindenhez járul hozzá a szoftverfejlesztés. Itt mindennap százával fordultak meg az informatika iránt érdeklődő fiatalok. Munkatársaink készségesen elbeszélgettek azokkal, akik pályaválasztás előtt állnak: meséltünk nekik mentorprogramunkról és a programozói pálya lehetőségeiről.

Ember vs mesterséges inteligencia: Codespringesek a tudásfórumon

Manapság a mesterséges intelligencia (MI) és a gépi tanulás a techvilág legforróbb témájának számít, hiszen gyökeres átalakulást hozhat az életünk számos területén – nem csoda, hogy egy egész sor előadást és panelbeszélgetést szerveztek eköré a Vibe Koliban is. A fesztivál első napján rögtön a téma közepébe vágtak a szervezők: az AI művészetekre gyakorolt hatásáról, a kettő közti kapcsolatról tartottak panelbeszélgetést, amelyen Szélyes Levente, a Codespring vezérigazgatója képviselte az szoftverfejlesztő-nézőpontot.

A másik, MI-val kapcsolatos aktuális kérdésen is elmélkedtek a szakértők a VIBE Koli, a tudásfórum programjában: vajon milyen lesz a jövő munkahelye, robotokkal dolgozunk-e majd, netán átveszi-e a helyünket egy-egy kitanult gép. A kerekasztal-beszélgetésen Dr. Barabás László, a Codespring technikai igazgatója igyekezett enyhíteni az mesterséges intelligenciával kapcsolatos szorongást. A megszólalók kiemelték, fontos, hogy a számszerűsíthető teljesítmény mellett odafigyeljünk az emberi értékekre, amelyekkel egy gép nem rendelkezik: a kreativitásra, az önálló döntés képességére, a „tökéletlenségeink” nyújtotta egyediségre, valamint az emberek alkotta közösségekre, hogy ne idegenedjünk el.

A VIBE Koli más érdekes témát is tartogatott: a friss diplomások munkahelyi elvárásai, illetve elhelyezkedési lehetőségei kerültek terítékre a tudásfórumon. A panelbeszélgetésen két fiatal munkatársunk, F. Noémi moderátorként, F. Dániel meghívottként osztotta meg tapasztalatait az érdeklődőkkel. Mint kifejtették, fontos, hogy az új generáció képviselői az egyetemi évek alatt a sokrétű elméleti tudás mellett gyakorlati tapasztalatban és értő mentorálásban részesüljenek. Dani kiemelte, hogy a Codespring Mentorprogram számára mindezt biztosította, sőt, ennél többet is: a szakmai gyakorlat során megkezdett projektjét továbbvihette államvizsgára, ami a záróévet jelentősen megkönnyítette számára.

A fiatal munkavállalók az egyetemi szakemberek és a HR-esek tapasztalatai szerint minden korábbinál jobban vágynak a folyamatos ingerekre: az érdeklődés fenntartása, a folyamatos fejlődés igénye fontos elvárás a munkáltató felé, egyben nagy kihívást is jelenthet. Ám mint elhangzott, egy elhivatott, csapatmunkára képes közösségben mindig van lehetőség a továbbfejlődésre és az idő múlásával, kellő tapasztalat birtokában a mentorprogramba történő bekapcsolódásra is, oktatóként, amely szakmai elégtételt nyújt az egykori juniorok számára.

A szoftverfejlesztők szakmai pályájáról F. Mátyás előadásában még többet megtudhattak az informatikusnak készülő diákok. Munkatársunk személyes példája révén cáfolta azokat a sztereotípiákat, amelyek ezt a karriert övezik. Mint ismertette, diákkorában, közösségi emberként ő maga is idegenkedett a gondolattól, hogy az informatika terén helyezkedjen el, ugyanis ezt egy magányos szakmának gondolta, amelyen szükségszerűen elszigetelődne másoktól. Az egyetemi gyakorlat alatt aztán megbizonyosodott arról, hogy a programozóknak a csapatban kell dolgozniuk, ezért rengeteget kommunikálnak egymással, emellett pedig lehetőségük van gyakran utazni és aktív társasági életet élni.  Véleménye megváltozott: rájött, hogy számára is testhezálló ez a foglalkozás, ugyanakkor rámutatott, a programozói pálya rendkívül szerteágazó, így tulajdonképpen mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb lehetőségeket.

A Codespring közösségi tere a Vibe Fesztiválon

Munkatársaink a techsátorban a fesztivál teljes ideje alatt készségesen fogadták az IT-szektor újdonságai iránt érdeklődőket, akik egyebek mellett kipróbálhatták a Codespring legújabb „házikedvencét”, a mesterséges intelligenciát alkalmazó, Dogzilla elnevezésű bionikus robotot, amely élethűen imitálja a kutyák legapróbb mozdulatait is. MI-kutyánk a legkisebbek számára játszótársként, a diákok, egyetemisták és gyakorló informatikusok számára az MI-vel való találkozás, a programozás izgalmas eszközeként szolgált.

A Vibe során a Codespring sátra a kényelmes babzsákokkal tökéletes helyszínnek bizonyult a kikapcsolódásra is, így már a délelőtti óráktól egészen a koncertek kezdetéig, azaz sátorzárásig pezsgő közösségi élet zajlott standunknál. Akárcsak tavaly, idén is számos lelkes, fiatal munkatársunk fogadta készséggel a Codespring sátrába betérőket – sikerélmény volt számunkra, amikor a bulizás után pihenni vágyó, ejtőző fiatalok érdeklődését is sikerült felkelteni és bevonni őket az általunk kínált programokba.

Négy napon át hosszú sorok kígyóztak a VR-standunk előtt, de népszerű volt a Codespring Mentorprogram során fejlesztett szoftver vezérelte Line-Us robotkar is, amely digitális rajzokat és fotókat vet papírra, valamint az Ubitech emberi mozdulatokat modellező Alpha robotja és a speciális mozgásokat végző, intelligens robottank, a Robo Master is. A tevékenységeinkbe bekapcsolódott látogatókat menő ajándékokkal jutalmaztuk – a Koli fesztiváltere csakhamar megtelt codespringes napszemüveget, fémkulacsot vagy vászontáskát viselő fiatalokkal.

Technika, a legkülönbözőbb igényekre szabva

A Vibe számos értékes pillanatot és feledhetetlen találkozást tartogatott mindannyiunk számára, de az idei rendezvény egyik legkülönlegesebb élménye kétségtelenül a fesztiválra látogató mozgáskorlátozott csapattal folytatott tanulságos beszélgetés volt. A közösség tagjai óriási lelkesedéssel figyelték és tesztelték „fesztiválozó” eszközöket, játékokat, és megosztották abbéli reményeiket, hogy a különféle robotikai fejlesztéseket, amelyek ma még csak egy szűk körben elérhetők, hamarosan ők is igénybe vehetik, jelentősen javítva életminőségüket. E találkozás megerősítette meggyőződésünket, hogy a technika egyik fő célja az emberek életének megkönnyítése.

Tudásfórum by Codespring

A VIBE Koli, a tudásfórum programjait a cégünk, az idén 25 éves Codespring|Softech támogatta, az egyik legismertebb erdélyi, magyar szoftverfejlesztő vállalkozás. Sikerünk egyik titka, hogy kielmelten támogatjuk a folyamatos fejlődést elősegítő tevékenységeket munkatársaink és mentorált diákjaink számára. Ha te is csatlakoznál magasan képzett, elhivatott csapatunkhoz, küldd el önéletrajzodat a job@codespring.ro e-mailcímre, és munkatársaink a lehető legrövidebb időn belül felveszik veled a kapcsolatot, hogy közösen személyre szabhassuk karrierterveidet.