Igazság vagy és merészség – erős mottót választott a TEDx Udvarhely szervező csapata a rendezvény 2023-as, harmadik kiadása számára, amelyen a Codespring|Softech főtámogatóként vett részt. 

A rendezvényen olyan megszólalók osztották meg gondolataikat a Igazság vagy és merészség téma kapcsán, mint Gundel-Takács Gábor televíziós műsorvezető, Dumitru Prunariu űrhajós, Góg Anikó olimpikon, Varga Csaba hegymászó, Lucian Mîndruță újságíró vagy Bara Ágnes buddhista szerzetes. Az idei 15 előadás teljesen eltérő életpályákat és személyes történeteket rajzolt meg, de mindegyik mögött egybecsengett az üzenet: ha álmainkról, saját „Everestünkről” van szó, ne álljunk önmagunk útjába.

A Codespring|Softech, Erdély egyik legismertebb magyar szoftverfejlesztő cége Kolozsváron, Marosvásárhelyen és Székelyudvarhelyen működtet irodát. Középvállalkozásunk kiemelten fontosnak tartja hozzájárulni az erdélyi közösség építéséhez, fejlesztéséhez, így rendre felkarolja az erre irányuló kezdeményezéseket. A TEDx Udvarhely idei kiadásán a Codespring standdal is jelen volt, hogy kis meglepetésekkel kedveskedjen a résztvevőknek. A rendezvény támogatása révén viszont nem csupán mi adtunk, hiszen munkatársaink számos friss, inspiráló gondolattal és motiváló történettel gazdagodtak.

Elképesztő történetek inspirálták a Codespring csapatát

Az osztály egykori fekete báránya a kommunizmus idején felszólalt a diákjogokért, majd évtizedekkel később kisebbségjogi perben vált döntő szereplővé. A törékeny székely lány egy londoni riksabázison lakott, majd saját divatmárkát alapított. A tévésztárt országos ismertsége ellenére leépítették, majd saját blogját tette főállássá. Egy gyerek a világjárvány idején mindenáron el akarta hagyni a lakást, és ma is rendszeresen szendvicset oszt a hajléktalanoknak. S hogy mi a közös bennük? Talán, hogy mindannyiuktól hoztunk magunkkal értékes gondolatokat a Codespring|Softech által is támogatott 2023-as TEDx Udvarhelyről.

Szerepelni márpedig mindenki szeret – ütötte fel a magas labdát Gundel-Takács Gábor televíziós műsorvezető a TEDx első előadójaként. Meghökkentőnek tűnő kijelentése alátámasztásaként kifejtette: „szereplés” minden olyan alkalom, amikor kifejtjük gondolatainkat, képviseljük álláspontunkat vagy felvázoljuk elképzeléseinket. S mivel ezt mindannyian a lehető legnagyobb sikerrel szeretnénk gyakorolni mindennapjainkban, nem árt tudatosítanunk magunkban, amikor a megúszás, az önbecsapás felé hajlunk, hogy időben észbe kapjunk, és próbálkozásunkat sikerre vihessük.

Igazság vagy és merészség – a legnagyobb kihívásunk válhat legnagyobb erőforrásunkká

Ezt a felütést támasztotta alá a nap további tizennégy szónoka. Többen bevallották: az, hogy személyes történetükről tömeg előtt beszéljenek, nagyobb kihívás, mint megvalósításaik, amellyel akár nemzetközi sikert értek el. Minden előadás más szemszögből vizsgálta az igazság vagy és merészség kérdését, ha – Varga Csaba, napjaink legsikeresebb erdélyi magashegyi hegymászójának szavaival élve – saját Everestjük meghódításáról van szó. A különböző gondolatokból pedig a nap végére a résztvevők megalkothatták személyes „receptjüket” erre.

 • Mindannyiunknak ismerős érzés: támad egy ötletünk, majd fokozatosan lebeszéljük magunkat róla, sőt, meg is magyarázzuk, miért nem fog menni. Erre reflektált Anamaria Hâncu, a 200 ezer romániai önkéntest mozgósító Let’s do it, Romania! hulladékgyűjtő mozgalom kezdeményezője. Az Észtországból importált projekt sikertörténetét úgy vezette fel: az induláshoz az kellett, hogy befejezze saját szabotálását („Romániában úgysem lehet”). Azután megkereste a megfelelő társakat, és minden kétkedő felé azt kezdte kommunikálni: később sajnálni fogja, ha kimarad a kezdeményezésből.
 • A sikerhez ugyanakkor fontos faktor a szerencse is. Azonban ez sem véletlenszerű: az a pillanat, amikor a felkészültség és a lehetőség találkozik – fogalmazott Jánosi Matilda divattervező. Valóságos tündérmesébe illő utat járt be. Tíz fonttal a zsebében érkezett Londonba, majd két évig riksát hajtott gyakorlatilag hajléktalanként, mert nem akarta feladni az álmát. Végül elképesztő módon talált rá a „szerencse”: a végkimerülés szélén kórházba vitte egy utasa, és megmentője személyében befektetőre talált. Ma saját ökodivatmárkáját menedzseli, és többek közt Elton Johnt is öltöztette már.

Le az önszabotázzsal!

 • S hogy hogyan és miért akadályozzuk magunkat, arra Székely Csaba drámaíró világított rá. Szerinte a kudarctól való félelem hátterében a szeretetmegvonástól való félelem rejlik – legalábbis olyan családokban, ahol a szeretet jutalomnak minősül. Ám ha elfogadjuk, hogy nem vagyunk tökéletesek és a rossz érzéseket is megélhetjük, az segíti az önakadályozó folyamat megszüntetését.
 • Ugyanezt támasztotta alá Bara Ágnes buddhista szerzetes és mentálhigiénés szakember előadása. Őt a fájdalom elkerülésének, megszüntetésének vágya juttatta el egy thaiföldi kolostorba, majd hosszú évek kemény lelki munkája vezette rá arra, hogy megélje minden érzését és saját magával is elnéző tudjon lenni.
 • Az önszabotázs állapota tehát sokszor a gyerekkorban ver gyökeret. Góg Anikó olimpikon rávilágított: nem ugyanonnan indulunk, különböző képességekkel és adottságokkal érkezünk, ám a sikerünket nem az indulás állapota, hanem az akaraterő és a kitartás hozza meg. No és az, ha a felülírjuk a fals meggyőződéseket, amelyekkel magunkra tekintünk.
 • Ehhez pedig a családon kívülről is érkezhet segítség. Cristina Hadâmbu pedagógus, a gyergyóditrói iskola megmentője arról osztott meg sikertörténeteket, hogyan válhat életünk legnagyobb kihívása a legnagyobb erősségünkké. Ő félárvaként például veszteségéből származó szociális érzékenységét fordította mások javára, a mindenki által leírt, esélytelennek tartott fiatalok mentorává válva. Meggyőződése, minden gyerekben rejtőzik egy zseni, mindössze oda kell figyelni rájuk és a megfelelő motivációt kell megtalálni számukra.
 • Így fordult jóra Mugur Vărzariu fotóriporter története is, aki erőteljes igazságérzetével a kommunista érában, diákként igazi fekete báránynak számított. Ő édesapjától kapta legértékesebb motivációs gondolatát, mely szerint a művelt hangot lehetetlen figyelmen kívül hagyni. Így előbb tisztelni kezdték tudását, majd a közösség szószólójává emelték, s ezt a szerepet azóta is fontosnak érzi. A nyilvánosság erejét többször vetette be olyan eseteknél, ahol az igazságszolgáltatás nem működött megfelelően, többek közt 2019-ben, az úzvölgyi temetőről közölt fotóriportja hozzájárult a per pozitív végkimeneteléhez.

Kis lépések a nagy célig

 • A tanács örökérvényűségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy egy sokkal későbbi kor gyermeke, a 11 éves Csipán Kristóf Csaba ugyanezen a színpadon mesélt arról, mi mindent tanult a világról, az emberekről és önmagáról az elmúlt négy év alatt elolvasott 491 (!) könyvből. Az út ugyan rögösen indult, hiszen az édesanyja által felajánlott pénzjutalom miatt kezdett hozzá az első fejezetekhez. Ám csakhamar rájött, sokkal értékesebb kincsekre bukkant: új világokra, önismereti leckékre és olyan képzeletbeli utazásokra, amelyekre másként nem juthatott volna el.
 • Segíteni azonban nemcsak a mentorok tudnak, hiszen olykor a legkisebb figyelmesség vagy egy jó szó is életmentő lehet. Ezt tanította a mindössze 12 éves Keszei Anna Luca, aki a koronavírus-járvány óta hetente oszt szendvicset a budapesti hajléktalanoknak.
 • Máskor éppen azzal segítünk a legtöbbet, ha csak hallgatunk, figyelmesen – mutatott rá Tóth Erzsébet. Ő az Ausztriába emigrált nők beilleszkedésének megkönnyítését választotta hivatásának, és rózsaszín ruhában, göndör hajjal, mosolygósan állja helyét akadémiai körökben.

A 15 előadás mindegyikén részt venni egyedi és megismételhetetlen élmény volt. A különbnél különb élettörténetekből kiérződött az önmagunkkal kapcsolatos tisztánlátás, az önelfogadás és saját erőforrásaink feltérképezésének, egyediségünk értékként azonosításának fontossága. Merjünk konfrontálódni önmagunkkal, ne szépítsük az igazságot, de módosítsuk önsorsrontó meggyőződéseinket – búcsúzott Tudor Giurgiu dokumentumfilmes és Góg Anikó olimpikon.

A Codespring|Softech csapata számára a rendezvény kísérőprogramjai is értékes színházi, zenei és gasztronómiai élményeket, emlékezetes beszélgetéseket tartogattak. Lehetőségünk nyílt a személyes találkozásra az esetleges későbbi partnerekkel, munkatársakkal. Folyamatosan bővülő csapatunk – szoftverfejlesztőink, mentoraink és vállalatunk más ágazatait képviselő munkatársaink – számára minden területen hasznosítható gondolatokat vittünk haza útravalóul.

A Codespringről röviden

A Codespring|Softech Erdély egyik vezető szoftverfejlesztő cége. Magasan képzett, folyamatosan bővülő csapatunk 1998 óta dolgozik outsourcing projekteken. Ügyfeleink főként vezető globális technológiai vállalatok és üzleti szervezetek, akik számára a teljes szoftverfejlesztési életciklust biztosítjuk. A szakmai szerepek gazdagsága és vállalati kultúránk kulcseleme, hogy egészséges munka–magánélet-egyensúlyt biztosítunk, és munkatársainkat bátorítjuk, hogy tartsák kézben karrierjük irányítását.

A Codespring|Softech csapatában szabadon hasznosíthatod tudásodat, és folyamatos lehetőséged nyílik a legújabb technológiák elsajátítására, alkalmazására. Kiemelten fontos számunkra a fiatal tehetségek felkarolása: ennek szellemében már diákkorodban csatlakozhatsz csapatunkhoz a Codespring Mentorprogram révén, később pedig mentorként vehetsz részt a képzéssorozatban.

A Codespring Mentorprogram előnyei:

 • Magas szintű szoftverfejlesztői ismeretek
 • Emelt szintű szakdolgozatok
 • Tudományos diákköri konferenciákon való részvétel
 • Tudományos publikációk közlése nemzetközileg jegyzett szaklapokban
 • Munkalehetőségek

Ha felkeltettük érdeklődésedet, nézd meg oktatási kínálatunkat Kolozsváron, valamint Marosvásárhelyen, és vedd fel velünk a kapcsolatot még ma!