Családias hangulatban zajlott a Madarasi Hargitán az idei IT Plus Mentorprogramot lezáró tábor, ahol a BBTE, valamint a Sapientia EMTE másod- és harmadéves informatika szakos hallgatói mutatták be a nyári szakmai gyakorlat alatt elkészített projektjeiket. Az október 8–9-én megtartott rendezvényen a Codespring is jelen volt, hiszen több szinten is részt vállaltunk a programban.

Az IT Plus Mentorprogram a Székelyudvarhelyi Regionális IT-Fejlesztési Program keretében valósul meg, az IT Plus Klaszter és a Harghita Business Center szervezésében. A Codespring Mentorprogramhoz, valamint az általa ihletett U-Hub Mentorprogramhoz hasonlóan épül fel, ám idén először kiterjesztették azt Székelyudvarhely határain túlra is. A programba bekapcsolódott diákok a nyári időszakban előbb egy képzésen vettek részt Székelyudvarhelyen, ahol haladó fejlesztési módszerekkel és technológiákkal ismerkedhettek meg, azt követően pedig az általuk választott informatikai cégnél szerezhettek valós szakmai tapasztalatot szoftverfejlesztés terén, gyakorló szakemberek mentorálásával. A Codespring székelyudvarhelyi csapata idén két mentorprogramost fogadott nyári szakmai gyakorlatra.

Nyári szakmai gyakorlatosok a Codespring székelyudvarhelyi irodájában

A Codespring, mint minden évben, idén is nyitottan, maximális szakmai odaadással fogadta a nyári gyakorlatra jelentkező diákokat. Székelyudvarhelyi irodánkban idén a Babeș–Bolyai Tudományegyetem és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem egy-egy másodéves hallgatóját, valamint egy, a BBTE posztgraduális képzésén résztvevő gyakornokot mentoráltunk a nyári szakmai gyakorlat keretében.  A Codespring mentorprogram megszervezése mellett cégünk együttműködött a klaszterrel is, a partnerség értelmében pedig két gyakornokunk az IT Plus Mentorprogramban vett részt, így állt össze az elhivatott „szakgyak” csapat.

A Codespringes nyári szakmai gyakorlatosok csoportos projektjének célja egy olyan szoftver fejlesztése volt, amely a városi önkormányzatokat segítené a „zöld” közlekedési útvonalak leghatékonyabb megtervezésében. Ezt a gyakorlatias alkalmazást mutatta be a tábor közönségének a csapat részéről Róbert, a Sapientia EMTE hallgatója, hatalmas sikerrel.

Nyári szakmai gyakorlat a Codespringnél: felkészülés a programozói karrier kihívásaira

Dr. Simon Károly programkoordinátorként és a Codespringnél gyakorlatozó csapat témavezetőjeként is kivette részét a mentorprogramból, valamint ő bonyolította le a kétnapos hargitai tábort is. A prezentációk előtt a diákoknak elmondta: szakmai pályafutásuk során jó eséllyel kerülnek majd olyan helyzetbe, amikor az elkészített projektjüket be kell mutatniuk egy fórumon, konferencián vagy éppen „el kell adniuk” ötleteiket – erre jó gyakorlási lehetőséget biztosít a hargitai bemutató, ahol ezt különösebb kockázat nélkül tehetik meg, így maximálisan profitálhatnak az ott szerzett tapasztalatból. S valóban: a jórészt diákokból és szoftverfejlesztő cégek képviselőiből álló közönség fontos kérdéseket tett fel, építő jellegű és értékes visszajelzéseket adott mindegyik előadónak.

A bemutatók közvetlen hangulatban zajlottak, a diákok személyes tapasztalataikat is megosztották a hallgatósággal. Akadt, aki egyénileg dolgozott ki egy, a tervezettnél praktikusabb megoldást egy konkrét szoftverproblémára, mások egy korábbi projektötletet fejlesztettek tovább csapatban. A hallgatók egyike, Levente kiemelte, számára nagyon hasznos volt, hogy az általa választott cég egy már működő projektbe vonta be, amely során megtapasztalhatta, milyen „élesben” egy többnyelvű csapatban dolgozni, határidőkhöz alkalmazkodni, napi szinten egyeztetni a kollégákkal online és offline. Emellett sikerként könyvelte el, hogy a praktikaidőszakban elmélyíthette a Git terén szerzett tudását.

Gyakornokokból mentorok

A projektbemutatók mellett a tábor a kikapcsolódásra, az ismerkedésre is teret engedett. A program során érezhetően megvalósult az eredeti cél, hogy a mentorok többet nyújtsanak egy egyszerű szakmai gyakorlatnál. A már gyakorló IT-s szakemberek – akik közül jó néhányan a korábbi mentorprogramok gyakornokai voltak, most pedig mentorként segítik a tanulókat – jó tanácsokkal látták el a diákokat. Az egyetemisták részéről egyértelműen megfogalmazódott az igény a megkezdett munka folytatására: projektjeiket továbbviszik az államvizsgára, diákköri konferenciákra, sőt, a lehetőség függvényében gyakorlatba is ültetik azokat. Sokan fontolgatják, hogy a későbbi mentorprogramokba is bekapcsolódjanak, amelyet követően munkát is vállalnának a mentoráló cégeknél.

A Codespring Mentorprogramról:

  • Dedikált mentorok
  • Magyar nyelvű képzés
  • Konkrét projektek elkészítése során gyarapodnak szakmai ismereteid és nagyon gyorsan fejlődsz
  • A piaci igényeknek megfelelő szakmai tudás megszerzése
  • Munkavállalási lehetőség a Codespring csapatában

Szervező: a Codespring | Softech kft. az egyik legismertebb erdélyi szoftverfejlesztő cég. Több, mint 20 éve organikusan növekedik és kielmelten támogatja a folyamatos fejlődést elősegítő tevékenységeket munkatársai és mentorált diákjai számára.