Mi fán terem az MI? Lehet-e művészi egy gép által generált kép? Hogyan működhetnek együtt az IT-cégek és az informatikaegyetemek? Többek közt ezekről értekeztek erdélyi, illetve magyarországi közintézmények és vállalatok képviselői október 27–29-én Csíkszeredában, a 8. Digitális Székelyföld Konferencián. A Codespring munkatársai több előadást is tartottak, emellett interaktív foglalkozást biztosítottak a résztvevőknek: a Codespring-standnál be lehetett lépni a virtuális valóságba.

A 8. D!SZ Konferenciának a Csíki mozi, valamint a Sapientia EMTE csíkszeredai kara adott otthont. A székelyföldi IT Plus Klaszter rendezvényén a Codespring több munkatársa is előadást tartott, bemutatva egyebek mellett a cég történetét, valamint saját fejlesztésű, a témákhoz illeszkedő szoftvereiket, kerekasztal-beszélgetések keretében pedig az erdélyi IT-s utánpótlás-nevelés kihívásait vitatták meg.

Az MI az életünk része

Számos előadás szólt a mesterséges intelligencia sokrétű felhasználásáról. A megnyitón az IT Plusz Klaszter elnöke és a Codespring munkatársa, Dr. Simon Károly elmondta: az MI már nem csupán egy szűk rétegnek szól, hiszen a mindennapi életünk részévé vált. A mesterséges intelligencia és a gépi tanulás azonban „vak” megfelelő adatok nélkül, amelyeket az embernek kell hozzárendelnie, tehát a szaktudás és más emberi kompetenciák mindig is szükségesek lesznek az IT világában – értettek egyet a megszólalók.

Művészetek és a technika kapcsolatáról

Az egyik fő tematika az MI és a művészetek kapcsolata volt: szó esett többek közt az NFT-k különféle felhasználási módjáról, az intelligens képalkotó szoftverek fejlesztéséről, az írott-nyomtatott szövegek digitalizálásáról és a dalszövegek MI által történő elemzéséről. A székelyföldi IT Plus Klaszter és a Csíki Székely Múzeum közreműködésének köszönhetően egy valódi kuriózumnak számító kiállítást is megnyitottak a Csíki Mozi előtti téren – a szabadtéri tárlaton mesterséges intelligencia által híres festők stílusában generált „festmények” láthatók.

E témához illeszkedve a Codespring Mentorprogramjában részt vett diákok, Szilamér és Félix mutatták be az általuk fejlesztett LineArtist applikációt, amely a Line-us robotkar segítségével bináris képeket rajzol papírra line-art stílusban – a rajzolás folyamatát élőben is bemutatták a közönségnek. A Codespring|Softech volt mentoráltja és jelenlegi munkatársa, Erik a csapatuk által fejlesztett ARmore alkalmazást mutatta be, amely kiterjesztett valóságon alapuló tartalomszolgáltatást valósít meg; vezető szoftverfejlesztő kollégánk, Tas pedig a valós idejű nagy mennyiségű adatfeldolgozásra alkalmas Kafka és Kafka Streams szoftvereket ismertette.

A Codespring ökoszisztéma-modellje

A 8. D!SZ Konferencia számos előadása és kerekasztal-beszélgetése szólt az IT-s utánpótlás-nevelés kérdéséről, az erdélyi és magyarországi informatikaoktatás helyzetéről, valamint a szektorban tapasztalható munkaerőhiány problematikájáról. Szélyes Levente, a Codespring|Softech vezérigazgatója előadásában röviden ismertette a cég történetét, valamint a Codespring Mentorprogramot, amelynek köszönhetően egyfajta „ökoszisztéma” alakult ki az IT-s diákok, a felsőoktatási intézmények és a szoftvercégek között.

Ezt a gondolatot részletesebben is átbeszélték az informatikaegyetemek vezetőivel folytatott kerekasztal-beszélgetésen, ahol Szélyes Levente kifejtette: a Codespring Mentorprogram során a cég szorosan együttműködik az egyetemekkel, a kolozsvári BBTE-vel és a Sapientia EMTE marosvásárhelyi karával. Munkatársaink a felsőoktatási képzéshez illeszkedve mentorálják a diákokat, akik közül később jónéhányan állásajánlatot kapnak. Így az egykori diákokból szoftverfejlesztők, majd akár egyetemi oktatók is válhatnak, az informatikaoktatás jövőjét is biztosítva. Dr. Charaf Hassan, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) informatika tanszékének vezetője ismertette az általuk alkalmazott gyakorlatot: az IT-cégek finanszírozzák az egyetemi kutatásokat, amelyekben üzleti szempontból is érdekeltek, de a duális képzés is fontos, hiszen a 10 hónapos szakmai gyakorlat mind a diák, mind a cég számára hasznos. Ez járható út lehet az erdélyi magyar informatikaoktatás terén is.

A kétnapos konferencia során a Codespring standdal várta az érdeklődőket, akik nem csupán ajándékokkal gazdagodhattak, de különféle programozható játékokat próbálhattak ki és a virtuális valóságba is beléphettek egy rövid időre…