A kolozsvári egyetemek nagyon sok erdélyi középiskolást ide csalogatnak: több ezer elsőéves érkezik minden októberben az egyik legnagyobb hazai egyetemi központnak számító nagyvárosba. A világ legtermészetesebb dolga, hogy az első hónapban még hallani sem szeretnének a tanulásról, vizsgáról, képzési lehetőségekről, szakmai gyakorlatról – úgy általában a komoly dolgokról. A gólyatáborok éppen ezért fontosak: szórakoztatóak, ismerkedni lehet kötetlen keretek között a csoporttársakkal és tanárokkal is, több napos buli és kirándulás, ugyanakkor hasznos információk is szövődnek a képbe.

A Babeș-Bolyai Tudományegyetem Matematika és Informatika intézete is megszervezte Székelyjón kb 150 elsővesének a gólyatábort. A tavalyi tematikus rendezvény sikerén felbuzdulva, idén a Harry Potter-sorozat inspirálta a programot: az ismerkedő-csapatépítő játékok, a vetélkedők, de még a kirándulás egy-egy mozzanata is kapcsolódott valamilyen módon a tematikához.

A szórakoztató és gazdag program részét képezték a szakmai előadások is, az oktatók és az egyetemet támogató vállalkozások bemutatkozása is. A cégünk csapata is lelkesen kapcsolódott be a matek-infós gólyák eligazításába. A kollégák lelkesen számoltak be a jelen lévő diákoknak a Codespring mentorprogramról, amelyet elsősorban azoknak a kíváncsi elsőéveseknek ajánlják, akik az egyetemi oktatási curriculum mellett szeretnék elmélyíteni tudásukat, szeretnének új technológiákkal is találkozni, és szeretnének betekintést nyerni abba, hogyan működnek az előadáson és a laboratóriumban megszerezhető ismeretek.

Az előadók fontosnak tartották kiemelni azt is, hogy a Codespring mentorprogramra azért is érdemes jelentkezni már első év második félévében, mert ugyan bármikor be lehet kapcsolódni, az egyes modulok egymásra épülnek, és egy szerves folytonosságot jelentenek, végigkísérve a hallgatókat a szakdolgozat megírásáig, a tudományos diákköri konferenciákon való részvételig, az első nemzetközi publikációk megszerkesztéséig. A diákok csapatban készítik el szoftverfejlesztési projektjeiket: a kollaboratív munkavégzés is igen hasznos gyakorlati tapasztalatot jelent majd a résztvevőknek.

A mentorképzés mellett a Codespring ismertette a nyári szakmai gyakorlatok lehetőségét is, a II-III éves diákok pedig bemutatták a gólyáknak azokat a projekteket, amelyeken ők dolgoznak a cég támogatásával. A bemutatkozásnak ez a része aratta a legnagyobb sikert, jogosan: az érdekes, praktikus alkalmazások mellett (DiánApp, SConES) elvontabb, inkább elméletre és kutatásra alapozó munkákat (Volumiz3D, Sniff!) és a kiterjesztett valóságot gyakorlatba ültető projektet (ARmore) is mutattak a gólyáknak.

Az alábbi, a szervezők által készített video-beszámoló is remekül érzékelteti a jó hangulatot! Kedves Gólyák, reméljük hamarosan viszontlátjuk egymást!