A Mathias Corvinus Collégium Fiatal Tehetség Program kérésére tizenöt hatodikos diákot fogadtunk a marosvásárhelyi irodánkba. A látogatás-sorozat célja, hogy a gimnazisták, akik hamarosan el kell döntsék, milyen profilú osztályban tanulnak tovább, minél több szakmát és munkahelyi környezetet ismerjenek meg. 

A 25 éves Codespringről pár szóban

A program egy rövid cégbemutatóval kezdődött. A részvevőknek bemutattuk, honnan hova tudott fejlődni egy 25 éve működő cég, és milyen eredményeket ért el az elmúlt években. Beszéltünk arról is, hogy fontos számunkra a fiatalok tehetséggondozása, így bemutattuk, hogy milyen programjaink vannak egyetemista diákok számára. A diákok egy olyan projekt bemutatását is láthatták, amit egyetemista diákok készítettek a Mentorprogram ideje alatt. 

Hogyan dolgozik a programozó?

Felmerült a kérdés, hogy akkor mit is csinál egy programozó? A diákok választ kaptak a kérdésükre, és elmondtuk nekik, hogy napjainkban már inkább beszélünk szoftverfejlesztőkről vagy informatikusokról, hisz a programozás csupán egy része az IT-szakmának. Az IT cégeknél a munkatársak rendszerint csapatban dolgoznak együtt egy-egy projekten. A munkafolyamat a következőképpen épül fel: ügyfél igényeinek felmérése, a termék megtervezése, kódolása, tesztelése. Ugyanakkor a kódolás mellett a megbeszélések is folyamatosan a munka részét képezik. 

A programozás kreatív munka

Azt is fontosnak találtuk, hogy beszéljünk arról, hogy nekik miért érné meg szoftverfejlesztőnek lenni. Egyrészt a szoftverfejlesztés egy nagyon izgalmas és kreatív munka. A szoftverfejlesztők olyan programokat és alkalmazásokat terveznek és fejlesztenek, amelyek segíthetnek az embereknek megoldani problémáikat és könnyebbé tehetik az életüket. Az ilyen programok nagyon sokféle területen használhatóak, például egészségügyben, oktatásban, üzleti életben, kommunikációban és szórakozásban.

Új technológiák, naprakész tudás 

Emellett, ha szoftverfejlesztőként dolgoznak, lehetőségük van arra, hogy állandóan tanuljanak és fejlődjenek. A technológiai fejlődés ugyanis folyamatos, újabb és újabb lehetőségek nyílnak meg az informatikusok előtt, amelyekkel egyre hatékonyabban dolgozhatnak. Nem utolsó sorban a szoftverfejlesztő szakma azért is vonzó lehet, mert jellemzően rugalmas munkakörnyezetben, rugalmas időbeosztással lehet dolgozni, így könnyebben összeegyeztethető a munka és a magánélet. 

Bújjunk bele egy programozó bőrébe!

Azért, hogy a gyakorlatban is megmutassuk, mit is jelent a programozás, létrehoztunk négy “munkapontot”: a kis vendégeink csapatokba szerveződtek, és kipróbálhatták mindegyik feladatot. Az első stációban egy kis programozást sajátíthattak el, ahol a jól ismert Kő, Papír, Olló játékot írták meg, és a végén le kellett győzzék a gépet. A következő stációnál logikai feladatok várták a diákokat, majd ezt követte egy VR szemüveges játék, és a végén két robotunkat programozhatták, hogy egyszerű feladatokat hajtsanak végre.  

Az irodai környezet megismerésének szerves része volt a bemutatót záró pizzázás és kötetlen beszélgetés. Képgalériánkból kiderül, hogy a „fittesek” is jól érezték magunkat, nem csak mi