Hű, nem kis dologra vállalkozom, amikor a CSaládi napról készülök beszámolót írni (közben arra is koncentrálok, hogy a nagy CS kezdőbetűt ne javítsa ez az okos szövegszerkesztő). Hogy miért nagy dolog? Hát számoljátok csak össze: a közel 120 kolléga közül 90 ott volt. Plusz a párok, a gyerekek és Jankakutya. Ott voltak a veteránok és a legeslegfiatalabbak is. Szinte mindenki! Namármost: kinek a szemszögéből lehet hitelesen elmesélni, mi történt szombaton a bonchidai Bánffy-kastélyban, a CSaládi nap helyszínén?

A tények

A Codespring szoftverfejlesztő csapata idén 17 fiatal kollégával bővült. A cég székhelyén szinte fel sem tűnik, hogy ők újak, mert néhány kivétellel mindannyian részt vettek a mentorprogramban vagy a Kolozsváron szervezett valamelyik képzésen, ahol az egyetemi tanulmányaikat mélyítették el vagy egészítették ki sok gyakorlati ismerettel és tapasztalattal. Röviden: ismertük egymást. De mondanunk sem kell: nagy különbség van aközött, hogy a személyzetis kolléganő bemutat egymásnak bennünket, esetleg kávészünetben váltunk két szót, és aközött, hogy egy csapatban játszunk több órán keresztül!

Tornyot raktunk

Vissza tehát a mesékhez. Többen egyetértünk abban, hogy a legmozgalmasabb és a legszórakoztatóbb program a csapatépítő játék volt. Öt csapat alakult, mindegyikbe régi- és új, programozó- és adminos, kolozsvári és udvarhelyi kolléga is kellett volna kerüljön, hogy a maximális pontszámot elérjük. Számított továbbá, ha párok vagy gyermekek is részt vettek – a plusz indulópont mellett a gyermekek hozzájárulása igen hasznosnak bizonyult, például a rajzfilmzenék felismerése során. Nem fogjuk elejétől végig elmesélni a feladatokat, de tény: némelyik komoly kihívást jelentett, és persze nagyon jó érzés volt, ha sikerült teljesíteni. Itt is gratulálunk mindenkinek, aki aktívan részt vett, és ha kevéssel is, de hozzájárult a csapat eredményéhez.

A többgyerekes kollégák is a legnagyobb lelki nyugalommal vettek részt a CSapatépítő játékokon, hiszen az kastélyudvaron, védett környezetben felállított kis műhelyek teljesen lekötötték az aprónépet: fonni, nemezelni lehetett, természetismereti foglalkozásokon, bábelőadásokon és sok más izgalmas programon lehetett részt venni.

A sörösláda-tornyot is nyugodtan nevezhetjük a CSaládi nap fő attrakciójának: akik kipróbálták, nagy kihívással néztek szembe, hiszen a fél cég drukkolt nekik, hogy még magasabbra sikerüljön emelni a tétet. Gratulálunk Rékának, aki 23 ládával az abszolút rekordot tartja!

Látvány és hallvány

Régmúlt történelmi korokat idézett a lovasíjász bemutató. Az ősmagyar viseletben, lovaglás közben íjjal célzó és sikeresen célba lövő mutatvány önmagában is nagy élmény, de a szervezőknek köszönhetően minden érdeklődő kipróbálhatta a lovaglást is, az íjászatot is.

A kastélylátogatás is nagyon izgalmas programnak bizonyult: az erdélyi épített örökség egyik legértékesebb műemléképületéről, a bonchidai Bánffy-kastélyról tudhattunk meg részleteket a vezetett séta során. Nem maradtak ki az itt élő nemesekhez kapcsolódó pikáns sztorik sem, a történelem viharai által okozott károkról és az épületegyüttes feltárására és restaurálására tett erőfeszítésekről is szó esett.

A történelmi és művészettörténeti ismeretekhez elraktározása után visszatértünk a jelenbe: az egyik legkedveltebb kolozsvári zenekar koncertje dobta fel az esti bulit.

Mi szem-szájnak ingere

Lenyűgöző háttérben, a Bánffy-kastély udvarán zajlott a CSaládi nap, nem véletlen tehát, ha A walesi bárdok sorai is eszünkbe jutottak, különösen a sok földi jóval megterített asztalok láttán. A finom falatokhoz finom italok is társultak: válogatott borok és kézműves sörök. Aki az aktív kikapcsolódás helyett a lazulást, a kellemes őszi napsütésben való sütkérezést, a kastélykertben tett hosszú sétát választotta, szintén jól járt: minden körülmény kedvező volt ahhoz, hogy az egész CSaládnak jó napja legyen!