Négy napon át pezsgett az élet Marosvásárhelyen, a június 30. és július 3. között megszervezett VIBE Fesztiválon.

A Codespring|Softech szoftverfejlesztő cég idén is támogatta a fesztivál VIBE Koli szekcióját, pontosabban a Koli Sétányt, ahol oktatási intézmények, civil szervezetek, start-upok mutatták be tevékenységüket az érdeklődőknek. Az anyagi támogatás mellett csapatunk aktívan bekapcsolódott a rendezvény programkínálatába is: kollégáink előadásokat tartottak, cégünk hangulatos sátrában robotokkal és VR-élménnyel vártuk a fesztiválozókat, az érdeklődőket pedig jópofa fesztiválkellékekkel is megleptük.

A rendezvény négy napján esténként a színpadokon népszerű előadók és zenekarok váltották egymást, a bulisátrakban elismert DJ-k gondoskodtak a jó hangulatról, nappal pedig a VIBE Koli névre keresztelt helyszín volt népszerű, ahol számos ismeretterjesztő, fejlesztő és szórakoztató program, illetve sok kerekasztal-beszélgetés zajlott erdélyi, magyarországi és nemzetközi szaktekintélyek részvételével.

Minden nap pozitív a Codespringes VIBE

A szoftverfejlesztő szakma sokszínűségéről

A Koliban rendezett be igényes techsátrat cégünk is: mindennap 11 és 18 óra között vártuk azokat a fesztiválozókat, akik érdeklődtek a legújabb technikai trendek vagy a szoftverfejlesztő szakma iránt, netán csak kinyújtózni vágytak kényelmes babzsákjainkon. A sátorban a programozói szakma sokszínűségét szemléltetendő különféle robotokat üzemeltünk be. A látogatók kipróbálhatták

  • A Sphero-robotot, amely vezetésre és különféle játékos feladatok végrehajtására alkalmas, illetve betekintést nyújt a programozás alapjaiba.
  • Az Ubitech Alpha robotját – ez a mulatságos és könnyen kezelhető humanoid robot oktató–nevelő és szórakoztató célra, valamint kutatásokhoz használható. Speciális felépítésének köszönhetően folyamatos, emberihez hasonló mozdulatsorokra képes.
  • A Robo Mastert előre leprogamozott parancsokkal lehetett irányítani, de akik komolyabb kihívásra vágytak, a többféle szenzort és a robot képfelismerő funkcióját kihasználva arra is beprogramozhatták, hogy akadályokat kerülgessen vagy irányt váltson
  • A Line-Us által gyártott kis méretű, hordozható, internetes vezérlésű robotkar nagy népszerűségnek örvendett a gyerekek körében is, hiszen kifinomult vonalvezetéssel rajzolta át papírra, valódi tollal a táblagép képernyőjén készített alkotásokat.

Mindezek mellett hatalmas népszerűségnek örvendett a „virtuális valóság”. Oculus típusú VR-szemüvegeink állandó használatban voltak: a vállalkozó kedvű látogatók különböző játékokat játszhattak a virtuális valóságban. Ezt az élményt Dorogi sem hagyhatta ki. Azoknak, akik nem ismerik: Dorogi Péter, az Intim Torna Illegál zenekar frontembere péntek este saját zenekarával lépett fel a VIBE Fesztiválon.

Akik bekapcsolódtak a Codespring|Softech programjaiba, menő ajándékokkal távoztak: a fesztiválozók körében divatos, színes napszemüveggel, praktikus övtáskával vagy kulaccsal jutalmaztuk őket. A mentorprogram kabalájaként ismert Superman-árnyék előtt is sok vicces fotó készült, amelyeknek egy része felkerült legújabb kommunikációs csatornánkra, az Instagramra is.

Az IT-s szakmák jelenéről, jövőjéről

A VIBE Koli két helyszínén, a Koli Kert és a Koli Oázis színpadon minden nap tartalmas beszélgetésekre, előadásokra került sor erdélyi, magyarországi és nemzetközi előadókkal. Oktatók, vállalkozók, döntéshozók, sportolók, közéleti személyiségek és hiteles sztárok találkozhattak a fesztiválozókkal. A Codespring|Softech részéről Szélyes Levente vezérigazgató, dr. Barabás László technikai igazgató, valamint dr. Simon Károly, a Codespring mentorprogramjának vezetője tartott előadást.

Szélyes Levente (Codespring CEO) a vállalkozói életút beszélgetésen

Szélyes Levente a pénteki, startupokról, innovációról, vállalkozószellemről, társadalmi felelősségvállalásról, illetve az irodai és hibrid munkavégzéshez való visszatérésről folytatott kerekasztal-beszélgetésen felhívta a figyelmet a megfontolt szakmaválasztás fontosságára, valamint az IT-szektorban rejlő lehetőségekre.

dr. Simon Károly (BBTE/Codespring):
Informatikus „rocksztárképzés” Erdélyben – Codespring Mentroprogram

Dr. Simon Károly szombati előadásán bemutatta a 2010 óta nagy sikerrel működő Codespring Mentorprogamot, az informatikus „rocksztárképzést”. A jól bejáratott, erdélyi szinten ismert mentorprogram az egyetemi képzéssel párhuzamosan zajlik, és kiegészíti a felsőoktatási szakképzést.

VIBE, VIBE2022, Codespring_VIBE

Dr. Barabás László (Codespring, CTO) előadása: Digitális Csaba királyfi

Vasárnap dr. Barabás László, a Codespring|Softech technikai igazgatója osztotta meg a közönséggel gondolatait az IT-s szakma jövőjéről, nem kerülve ki a legkényesebb kérdéseket sem, például a digitalizálás hatását a koncertiparra és a munkaerőpiacra. Előadásába, nagy örömünkre, aktívan bekapcsolódott Fa Nándor magyar hajótervező és -építő is. Az óceáni szólóvitorlázó bajnok, a VIBE Koli meghívására tartott előadásban maga is hivatkozott kollégánk előadására, majd több órás kötetlen, baráti beszélgetésben folytatták a parázs vitát.

Saját élményeink röviden

Cégünk munkatársai számos élménnyel gazdagodtak a fesztiválon, ám a legértékesebb tapasztalatunk az érdeklődő fiatalokkal való közvetlen találkozás volt, a programozásról, a szoftverfejlesztő szakma rejtelmeiről, jövőjéről a technológia környezetünkre gyakorolt hatásáról folytatott beszélgetések. A zenei élmények, a különböző szabadidős programok és – amint azt a VIBE szlogenje is hirdette – az eseményt körbelengő „good vibe” pozitívan hatott mindannyiunkra.

Köszönjük minden munkatársunk részvételét és közreműködését, valamint látogatóinknak az élénk érdeklődést, amelyet programjaink iránt tanúsítottak!