Az észszerű vagy az észszerűtlen emberek változtatják meg a világot? Mit árul el az intelligenciánkról, ha jó szóvicceket gyártunk? Hogyan építhetjük újra magunkat egy tragédia után, és hogyan segíti az éneklés az egyéni vagy kollektív gyógyulást? Egyebek mellett ezekkel a gondolatokkal gazdagította résztvevőit a 2022-es TEDxUdvarhely rendezvénysorozat – a rangos közösségi eseményt a Codespring|Softech szoftverfejlesztő cég is támogatta.

Székelyudvarhely közössége számára kiemelt jelentőséggel bír a TEDxUdvarhely rendezvénysorozata, amelynek megszervezését immár második alkalommal vállalta a régió kis- és középvállalkozásait tömörítő Harghita Business Center.

A Codespring is képviseltette magát a TEDxUdvarhelyen

A Székelyudvarhelyen is erőteljes jelenléttel bíró Softech|Codespring szoftverfejlesztő cég a kezdetektől fogva támogatta a közösségi esemény megszervezését, akárcsak bármilyen olyan kezdeményezést, amelynek szellemiségével azonosulni tudunk. Középvállalkozásunk többféle módon is bekapcsolódott a rendezvénybe: a támogatás mellett standot is felállítottunk a helyszínen, ahol különféle ajándékokkal leptük meg a résztvevőket. Mindemellett kollégáink örömmel hallgatták végig az előadásokat, amelyek inspirálóan hatottak mindannyiunkra.

Nagy hatású előadók inspirálták a Codespring csapatát

Az idei rendezvényre is számos különböző területen tevékenykedő, kiemelkedő személyiséget hívtak meg, hogy rövid motivációs előadásaik révén felvillantsanak egy-egy értékes gondolatot, tanulságot, figyelemre méltó történetet vagy életpéldát, amelyből a – főként fiatal vállalkozók alkotta – közönség erőt és ihletet meríthet.

  • A sort dr. Raed Arafat, a román belügyminisztérium jelenlegi államtitkára, a rohammentő-szolgálat (SMURD) alapítója, az országos vészhelyzeti osztály (DSU) vezetője nyitotta meg lendületes és szellemes előadásával. Mint kifejtette, a SMURD kezdeti terveinek kivitelezése és 1991-es megalapítása a legkevésbé sem volt zökkenőmentes: sokan és sokféleképpen próbálták megakadályozni azt, ám a küldetéstudat és a hatékonyabb életmentés szándéka mellett kitartva lépésről lépésre felülkerekedett mindezeken. „Ha kidobnak az ajtón, mássz vissza az ablakon. Ha az ablakon is, mássz be a kéményen, ha ott sem érsz célt, fúrj egy lyukat a falon. Inkább kérj bocsánatot utólag, mint engedélyt előtte, ha tudod, hogy jó, amit teszel” – jelentette ki, majd megkérdezte a közönséget: hányan gondolják magukról, hogy észszerűek. A magasba emelt kezeket látva megjegyezte: ha valaki észszerűnek tart, azt jelenti, hogy elégedett veled, mert az elvárásai szerint cselekszel. Ha viszont változást szeretnénk elérni, észszerűtlennek fognak tartani; hát legyünk inkább észszerűtlenek! – zárta nagy sikerű előadását.
  • Rendkívül személyes hangvételű előadást tartott Sterczer Hilda hegymászó, Erőss Zsolt özvegye, a Hópárduc Alapítvány megálmodója. Nyíltan beszélt az általa megtapasztalt magasságokról és mélységekről: arról a földöntúli örömről, amikor többedmagával (többek közt szerelmével) megmászta élete első nyolcezresét, valamint élete eddigi legnagyobb kihívásáról, amikor elveszítette férjét. Idővel és külső segítséggel azonban újra felépítette saját magát, újraértelmezve életét, abból építkezve, amit önmagában értékesnek érzett és tovább akart vinni. Így született meg a Hópárduc Alapítvány névre keresztelt civil szervezet, amely a gyermekek mozgásfejlesztését tűzte ki célul, falmászás és más játékos foglalkozások révén. Ez az ő új kihívása, „hegycsúcsa” – osztotta meg a közönséggel. „Az élet nagy sakktábláján bármilyen húzás lehet, és van, amikor nem a legjobb húzást tesszük meg. De egy dolgot nem lehet: felborítani a sakktáblát” – summázta az elmondottakat.
  • Szórakoztató, egyben igen tanulságos előadást tartott Detre Örs Hunor fizikus-csillagász, a heidelbergi Max Planck Intézet munkatársa, a James Webb Űrteleszkóp fejlesztő csapatának mérnöke. Arra világított rá, hogy az űrmissziók történetében egy-egy apró hiba miatt akár a teljes küldetés is füstbe mehet – az általa bemutatott esetek némelyikében szó szerint is. Egyebek mellett a Venera 8-9, az Ariane 5 vagy a Hubble űrtávcső elindításáról mesélt, kiemelve, a mérnökök minden korábbi kudarcból tanultak, az új ismereteket pedig hasznosították a következő projektek során. Így jutott el végül a James Webb Űrtávcső megtervezésének és kivitelezésének bemutatásához, amikor minden korábbinál nagyobb és komplexebb kihívással kellett szembenézniük, hiszen többezer alkatrész tökéletes működését kellett megoldaniuk úgy, hogy tudták, helybeli karbantartásra nem lesz lehetőségük. A hosszú és kitartó, alapos munka végül meghozta gyümölcsét: a James Webb sikeresen elvégezte feladatát, és a világűr eddig soha nem látott, távoli részeit örökítette meg. A kudarcok tehát majdhogynem szükségesek voltak ahhoz, hogy a későbbiekben egy igazán nagyszabású álom valóra válhasson. „Ez már nem álom többé. Most rajtad a sor” – passzolta át a labdát a közönség térfelére.

Közösségi élmény, előadásokon innen és túl

A közönség ezenkívül megismerhette egy sepsiszentgyörgyi tanár–diák-közösség történetét, amely az Európi Űrügynökség által meghirdetett pályázatokra készített magas szintű miniműholdat, marsjárót és más összetett szerkezeteket, hallhatott a vegán életmódra való áttérés mikéntjéről, elgondolkodhatott a roma közösséget érintő sztereotípiákról, valamint együtt énekelhetett a Szentegyházi Gyermekfilharmónia daloskönyvéből, Haáz Sándor közösségépítő zenetanár vezényletével.

Az előadások előtt, között és után a résztvevőknek alkalmuk nyílt a személyes találkozásra, kapcsolatépítésre, így szabadon gyakorlatba ültethették a 2022-es TEDxUdvarhely jelmondatát: „Ötletek egy jobb világért”. A Softech|Codespring csapata a kísérőrendezvényekbe is örömmel bekapcsolódott, megtapasztalva a rendezvény közösségi jellegét, lehetőséget teremtve a személyes találkozásra az esetleges későbbi partnerekkel, munkatársakkal. Gazdag lelki útravalóval tértünk haza, amelyet a jövőben munkánk során is hasznosíthatunk.

A Codespringről röviden

A Codespring|Softech Erdély egyik vezető szoftverfejlesztő cége. Magasan képzett, folyamatosan bővülő csapatunk 1998 óta dolgozik outsourcing projekteken. Ügyfeleink főként vezető globális technológiai vállalatok és üzleti szervezetek, akik számára a teljes szoftverfejlesztési életciklust biztosítjuk. A szakmai szerepek gazdagsága és vállalati kultúránk kulcseleme, hogy egészséges munka–magánélet-egyensúlyt biztosítunk, és munkatársainkat bátorítjuk, hogy tartsák kézben karrierjük irányítását.

A Codespring|Softech csapatában szabadon hasznosíthatod tudásodat, folyamatos lehetőséged nyílik a legújabb technológiák elsajátítására és alkalmazására. Ezek köző tartozik az is, hogy már diákkorodban csatlakozhatsz csapatunkhoz a Codespring Mentorprogramnak köszönhetően, később pedig mentorként vehetsz részt  a képzséssorozatban.

A Codespring Mentorprogram előnyei:

  • Magas szintű szoftverfejlesztési ismeretek
  • Emeltszintű szakdolgozatok
  • Tudományos diákköri konferenciákon való részvétel
  • Tudományos publikációk közlése nemzetközileg jegyzett szaklapokban
  • Munkalehetőségek

Ha felkeltettük érdeklődésedet, nézd meg oktatási kíválatunkat és vedd fel a a kapcsolatot velünk!