A múlt héten lezárult az infós szakmai gyakorlatok időszaka a Codespringnél, ahol idén is lehetőséget kínáltunk a másodévet végzett informatikushallgatóknak arra, hogy kolozsvári, marosvásárhelyi vagy székelyudvarhelyi irodánkban végezzenek fizetett nyári gyakorlatot.

Infós nyári szakmai gyakorlat a kolozsvári Codespring-irodában

Kolozsváron idén 16 diák jelentkezett a Codespringnél meghírdetett nyári szakmai gyakorlatra. A Babes-Bolyai Tudományegyetem informatika-szakos hallgatói  17 szoftverfejlesztő munkatársunk irányításával 8 projektet készítettek el a nyári vakáció két hónapja alatt:

  • Az Okos kesztyű a kézre és karra erősítettt szenzorok által mozdulatsorozatot ismer fel és jelenít meg a képernyőn
  • A Line-Us egy mobil alkalmazás, ami könnyen használható felületet biztosít a LineUs rajzoló robotkar használatához
  • Az IoT Thread/Matter projekt keretében a diákok egy komplex öntözőrendszert és mikro-fóliasátrat állítottak össze, hogy az eszközök közötti szenzor- és feedback-alapú kommunikációt szemléltessék
  • A Jelenlétkezelés projekt egy olyan szoftver, amely előadásokon/vizsgákon/órákon történő jelenlétet kezel QR-kód segítségével, nagy létszám esetén is
  • A Parker és a Parking lot visualiser két különböző megközelítésből keres megoldást a nagyvárosokra jellmző parkolóhely-hiányra: az első alkalmazás az AirBnB elve szerint működik (ki-ki bérbe adhatja saját parkolóhelyét), utóbbi pedig neurális háló használatával azonosítja a szabad/foglalt parkolóhelyeket
  • A Sportfelszerelés-kölcsönző – egy alkalmazás, amely az AirBNB minjára sportfelszerelések kölcsönzését teszi lehetővé
  • A Veterinary állatfarmok gyógyszerraktárkészletének nyilvántartására, valamint az állatállomány kezelésének követésére alkalmas mobil és webes felület

A kolozsvári irodában bemutatott projekteket állófogadás követte.

Codespring nyári szakmai gyakorlat 2023 – projektek Székelyudvarhelyen 

Székelyudvarhelyen idén elhivatott mentoraink támogatásával a Babeș–Bolyai Tudományegyetem négy diákja dolgozott két innovatív, magas színvonalú projekten – ők a Codespring mentorprogramjából, valamint a IT Plusz Klaszter által meghirdetett nyári képzésől érkeztek az infós szakmai gyakorlatra.

Lelkes munkájuk eredményét előbb az IT Plusz Klaszter ivói mentortáborában mutatták be az udvarhelyi IT-cégek képviselőinek, valamint a náluk gyakorlatozó egyetemistáknak, majd a gyakorlat utolsó hetén a Codespring székelyudvarhelyi munkaközösségének is tartottak egy prezentációt, amely állófogadással és kötetlen beszélgetésekkel zárult.

Kubuk – társasjáték-kölcsönző és -ajánló weboldal, amelyen a felhasználók értékelhetik is az adott játékokat.

Melody – a mesterséges intelligencia-alapú zenegeneráló alkalmazás célja, hogy a felhasználó egy dallamot generáljon egy hang alapján, egy adott ritmus, hangszer vagy zenei műfaj megadásával.

A projektek kidolgozásához 5 szoftverfejlesztő munkatársunk nyújtott napi szintű szakmai segítséget, 12 héten keresztül.

A diákok visszajelzései alapján elmondható, hogy a Codespring nyári szakmai gyakorlat 2023-ban is jó hangulatban telt – mind projektcsapataik tagjaival, mind a székelyudvarhelyi iroda munkatársaival sikerült jó kapcsolatot kialakítaniuk. Most megkezdett projektjeiket tovább szeretnék vinni államvizsgára és diákköri, valamint szakmai konferenciákra, amelyben továbbra is számíthatnak dedikált mentoraik segítségére.

A nyári szakmai gyakorlat szervezője Codespring | Softech, az egyik legismertebb erdélyi magyar szoftverfejlesztő cég. Több mint 25 éve tartó organikus növekedését egyebek mellett annak köszönheti, hogy prioritásként kezeli a munkatársak és a mentorált diákok folyamatos fejlődését elősegítő tevékenységeket.