A tegnap zárult a 36-ik alkalommal megszervezett Országos Tudományos Diákköri Konferencia Informatikatudományi szekciója, amelyen összesen 8 egykori Codespring Mentorprogram-hallgató vett részt.

Idén a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Marosvásárhelyi Kara adott otthont a rangos eseménynek. A Mentorprogramot működtető Codespring | Softech softverfejlesztő cég örömmel és büszkén vállalta az OTDK gyémánt fokozatú támogatói státuszával járó megtiszteltetést.

Az esemény vasárnap kezdődött a résztvevők fogadásával. A hivatalos, ünnepi megnyitóra hétfőn,  április 17-én került sor. Ezt a tagozati ülések követtek, ahol a diákok bemutatták kutatásaik eredményét. A napot a Maros Művészegyüttes AlgoRythmics című előadása zárta. Az “infós OTDK” második napján, kedden délelőtt ismét a tagozati üléseké volt a főszerep. A diákok több szekcióban, késő délutánig mutatták be dolgozataikat a rangos szakmai zsűrinek.

Kedd délután a résztvevőknek lehetőségük volt megismerni az esemény partnereit és támogatóit is. Cégünket és a Codespring Mentorprogramot Brem Walter (COO) mutatta be. Az esti program ismét a kikapcsolódásról szólt: az összes meghivottat, hallgatókat, zsűritagokat, támogatókat egy ünnepi vacsorával egybekötött zenés-táncos mulatságra invitálták a szervezők. Szerdán délelőtt záróünnepséggel és díjátadóval ért véget a rendezvénysorozat.

Az konferencia teljes időtartama alatt a szervezők odafigyeltek arra, hogy a hallgatóknak legyen lehetőségük kikapcsolódni: reggeli kocogást, esti focizást és kirándulásokat szerveztek, hogy teremtsenek lehetőséget az ismerkedésre és a környék megismerésére.

Mentorprogramosok a porondon

A a 36-ik alkalommal megszervezett Országos Tudományos Diákköri Konferencia Informatikatudományi szekcióján összesen négy olyan kutatást mutattak be kollégáink, amelyet a Menorprogram égisze alatt hoztak létre:

  • Bence és Dani a Mesterséges intelligencia szekcióban mutatta be Adrenaline Eye: Automatikus fénykép készítés kalandpark látogatók számára gépi látás segítségével című dolgozatát, amellyel az ETDK-n I. díjat nyertek
  • Anita és Krisztián a Szoftvertechnológia szekcióban mutatta be medR: Anamnézis felvételt és betegvizsgálati adatok kezelését segítő szoftverrendszer című kutatását, amellyel az ETDK-n I. díjat nyertek
  • Ugyanabban a kategóriában Feri és Kati a Raspberry Kube: Kubernetes platform felépítése és menedzselése Raspberry Pi eszközökön című dolgozatát mutatta be (korábban az ETDK –n dícsérettel jutalmazta a csapat munkáját)
  • Szintén Szoftvertechnológia szekcióban szerepelt Dénes és Szili kutatása, a Helpline, amellyel az ETDK –n II. Díjat nyertek

Személyes tapasztalatok

Az Országos Tudományos Diákköri Konferencián való részvétel azt feltételezi, hogy a hallgatók korábban egy helyi/regionális TDK-n már sikeresen bemutatták kutatásukat. Mentorált diákjaink esetében ez az Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencián való részvételt jelentette.

Az ETDK-s tapasztalatot a négyből három kutatás esetben egy másik nemzetközi megmérettetés követte: angol nyelven publikálták és mutatták be dolgozataikat a IEEE 20th Jubelee International Symposium on Intelligent Systems and Informatics (SISY) keretén belül, Szabadkán.

Ennek megfelelően az OTDK-n való részvétel már több volt, mint a dolgozatok bemutatása. Ezeket már díjazták, megjelentek szaklapokban, sok esetben a kutatások folytatódtak és már előrehaladottabb fázisban vannak, mint a dolgozatok megírása idején.

Az OTDK-zsűritagok kérdései és aprólékos értékelései így is hasznos visszajelzést jelentettek.  A bemutatókat követően a jelen lévő diákok is kérdezhettek, illetve a dolgozatokról a konferencia belső rendszerében több anonim bírálat is érkezett, és ezek is érdekesnek bizonyultak.

A mezőny erős volt, sok kutatás nagyon részletesen elemezett nagyon specifikus elméleti kérdéseket, de akadt bőven olyan is, amelyen érdemes volt elgondolkozni. Kollégáink azt is kiemelték, hogy azok a kategóriák, amire annak idején az ETDK-ra beneveztek, már nem léteztek. „Kihúzták a lábuk alól” például a gyakorlatiasabb kategóriákat és egy alkalmazással, amihez nem kellett elméleti kutatást végezni, olyan szekcióban kerültek előnytelen versenybe, ahol a projektek túlnyomó többsége mögött komoly kutatás állt.

Mentoráltjaink beszámolójából az is kiderül, hogy összességében pozitív tapasztalatokat szereztek az OTDK-n. Többen értékelték, hogy volt lehetőségük látni, milyen kutatások zajlanak más egyetemeken, “milyen témák a menők”. Az ötletbörzévé alakult beszélgetések, az új megvilágításba helyezett kutatási témák és a további munkához merített inspiráció végül mindenki számára hasznos tapasztalatot jelentett.