A 2022/2023 tanévben kissé átalakult programmal indul a Babeș-Bolyai Tudományegyetem és a Kolozsvári Műszaki Egyetem hallgatóinak szervezett Mentorprogram.

A Bit- és számtologatók minden tanévben előadássorozatok és szakmai fórumok szervezésével járul hozzá a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Matematika és Informatika Karán tanuló diákok szakmai lehetőségeinek bővítéséhez.

Az idei tanévnyitó első találkozón a 2022/2023 egyetemi évben szervezett programokat ismertették, többek között a Codespring Mentorprogramot is bemutatták a mintegy 110 érdeklődőnek. Nagy büszkeséggel tölt el, hogy a Codespring | Softech céget az egyetemi oktatás egyik legfontosabb támogatójaként emelték ki az eseményen felszólaló szervezetek képviselői.

Az egyik legismertebb erdélyi szoftverfejlesztő céget, a Codespringet az IT Plus klaszter elnöke, dr. Simon Károly egyetemi adjunktus méltatta elsőként. A cég támogatásával a matek-infós diákok részt vehetnek a klaszter egyik legnagyobb rendezvényén, a Digitális Székelyföld Konferencián. Az idei konferencia vonzó témával várja a székelyföldi IT-cégek képviselőit és a diákokat: a technológia és művészetek összefonódásáról lesz szó, sok érdekes témát érintve.

A Codespring kiemelten támogatja a folyamatos fejlődést elősegítő tevékenységeket munkatársai és mentorált diákjai számára, így az IT Plus klaszter többi rendezvényén, például a Digitális Kalákára való benevezést is, ahol a résztvevő csapatok hackathon-jellegű versenyben mérhetik össze kreativitásukat.

Dr. Sulyok Csaba egyetemi adjunktus a több, mint tíz éve működő Codespring Mentorprogramot mutatta be. A program fő célja olyan kapcsolatot építeni ki a mentorok és a diákok között, amelyek hozzásegítik őket az egyetemen szerzett tudás elmélyítéséhez. A komplex képzés lehetőséget teremt például arra, hogy a mentorált diákoknak olyan paradigmákat is elmagyarázzanak, amire az egyetemi órarendben nem jut elegendő idő, később pedig a gyakorlatban is kipróbálhatják saját ötleteiket: a cég dedikált mentorokat biztosít a projektek kidolgozásához.

Az elméleti és gyakorlati képzések mind hozzájárulnak egy sikeres karrier elkezdéséhez:

– a csoportos projektek elkészítéséhez nyújtott szakmai segítség

– a díjazott TDK-dolgozatok megírásához és bemutatásához biztosított erőforrások

– a maximális osztályzattal értékelt államvizsga-dolgozatok megírásához szükséges feltételek megteremtése

– fizetett nyári szakmai gyakorlatok szervezése

– az akadémiai pályára készülők számára kutatások, szakmai konferenciákon való részvétel támogatása és nemzetközlieg jegyzett lapokban elhelyezett publikációk támogatása

Az október végén induló képzésünkre is kitért röviden, amelyre másodéves hallgatók jelentkezést várjuk.

A Kocka Másik Oldala diákközösség is bemutatkozott: ők elsősorban a Matematika és Informatika Kar hallgatói számára szerveznek közösségi eseményeket: beerpongot, karaoke-estet, kvíz- és társasjátékot, sportnapokat, tehetség-kuató eseményeket stb. A Codespring büszke támogatója a „kockás” közösség kezdeményezéseinek is.