A Mathias Corvinus Collégium Erdélyi Középsikolás Programjának meghívására a Codespring technológiai igazgatója, Barabás László mesélt a programozói hivatás szépségeiről a pályaválasztás előtt álló diákoknak.

A résztvevő 80 diák Erdély több MCC-központjából, Csíkszeredából, Marosvásárhelyről, Sepsiszentgyörgyről, Nagyváradról és Szatmárnémetiből érkezett Kolozsvárra, ahol az országos képzési napok sorába tartozó pályaorientációs nyílt napot szerveztek.

Az egész napos rendezvény első felében a résztvevők egy előadást hallgattak meg, amely a pályaválasztáshoz legfontosabb önismereti kérdésköröket járta körül, majd egy műhelyfoglalkozás keretében gyakorlatias technikákat sajátíthattak el, amelyekkel kompetenciájuknak megfelelően választhatnak hivatást.

A kolozsvári szervezők felkérésére több szakterület jeles képviselője mesélt munkájáról és válaszolt a diákok kérdéseire. A nyilvános beszélgetések párhuzamosan zajlottak, de az érdeklődőknek lehetőségük nyilt akár több pályamodellt megismerni: a meghívottak között szerepelt ügyvéd, vállalkozó, kommunikációs szakember, költő-műfordító-lapszerkesztő is.

Ki a programozó?

Az informatikus pályáról Dr. Barabás László (CTO, Codespring | Softech ) mesélt és válaszolt a diákok kérdéseire. A beszélgetés változatos témakörökre tért ki. A diákok például kíváncsiak voltak arra, hogy mit jelent tulajdonképpen az, hogy programozó, milyen kompetenciák és képességek szükségesek ehhez a szakmához.  Rögtön az elején tisztázni kellett, hogy valamikor a ’80-as – ’90-es években ez a fogalom valóban csak a programozást fedte. Ma a programozás csupán egy része az IT-szakmának, és sokkal pontosabb a szoftverfejlesztő vagy informatikus megnevezést használni. Egy-egy IT-cégnél, legyen az multinacionális vállalkozás vagy KKV, mint a Softech | Codespring, a munkatársak rendszerint önszerveződő csapatban dolgoznak egy-egy projekten. A folyamat ilyenformán sokkal komplexebb: az ügyfél igényeinek felmérésétől a termék megtervezésén és a kódoláson át a tesztelésig. A csapatok egyik egészséges velejárója a napi szintű beszélgetés, az egyeztetések, a heti-kétheti tervezés, amely során követik az előrehaladást is, és a soron következő lépéseket is megbeszélik, illetve az egyes munkafázisokat lezáró kiértékelések. Tehát annak függvényében, hogy hol tart a projekt, a kódolás mellett a megbeszélések is a munka részét képezik.

Miért jó napjainkban szoftverfejlesztőnek lenni?

Hogy miért érdemes ezt a szakmát választani? Röviden: hozzájárulsz a jövő alakulásához. Gondoljunk csak bele, mi mindent váltottak ki az informatikai megoldások! Kolozsváron például eltűntek a buszjegyárus bódék, majdnem minden megállóban automatánál lehet bérletet vagy buszjegyet vásárolni, a helyi járatokon pedig több elektronikai eszközzel, bankkártyával, sms-ben, alkalmazásokkal vagy QR-kód beolvasásával lehet fizetni az utazásért. Mindezek az átalakulások elképzelhetetlenek lennének az informatikusok hozzájárulása nélkül.

Biztos, hogy a mesterséges intelligencia fejlődésének is lesz kihatása az informatikában dolgozók jövőjére nézve, de nem tudjuk még, hogy a változás kismértékű vagy radikális lesz. Például annak idején, amikor megjelent Youtube, nem gondoltuk volna, hogy ez nem csupán egy olyan csatorna lesz, ahol zenei klippeket nézhetünk a számítógépünkön. Ma már hozzáférhetővé és érthetővé tesz nagyon komplex tudományos kísérleteket is. Például, kissé eltávolodva a számítástechnikától, a kémia szakos diákok szemináriumi feladatként ezüst-kolloidot kellett előállítsanak, a rendelkezésükre álló  tudományos cikkek alapján nem sikerült, ám egy rangos nyugateurópai egyetem Youtube-csatornáján megtalálták a sikeres laborkísérlet kulcsát.

Gyakorlati tanácsok a szoftverfejlesztő karriert választó középiskolásoknak

Az informatikus szakma nagyon kreatív és változatos. Már a líceumba felvételiző diákok körében is népszerű, az informatika osztályokba mindig nagy a túljelentkezés. Sajnálatos módon a középiskolás tananyag, úgy tűnik, nem elég vonzó, nem meggyőző: sok jó képességű diák érettségi után más pályát választ, az egyetemen már nincs akkora túljelentkezés, mint várható lenne.

Mi arra bíztatjuk a pályaválasztás előtt állókat, hogy döntéseiket ne csak azokra az élményekre alapozzák, amit az iskolában szereznek. Szervezzenek informális közösségeket, látogassanak meg IT-cégeket, hívjanak meg szoftverfejlesztőket az iskolába, az osztályba, szerezzenek alternatív tudást is. Ha az iskolai keretek között nem adódik erre lehetőség, nagyszerűek az MCC-foglalkozások, a pályaorientációs hétvégék, de egészen biztos, hogy van sok más lehetőség is. A Codespring például rendszeresen szervez nyílt napot, az Iskola másként héten gyakran látogatnak meg bennünket végzős osztályok, és mi is szívesen eleget teszünk kis- és nagydiákok meghívásának, ha mesélhetünk munkánkról.

A jövő informatikusai

Bár számos kihívást tartogat ez a karrier, nem kell megijedni tőle. A lányoknak sem. Nagyon nagy tévedés, hogy lányok nem lehetnek jó programozók. A Codespringnél például az alkalmazottak közel 28 százaléka nő, és tapasztalatunk az, hogy nagyon jók a szakmájukban.

A beszélgetés során arra is kitértünk, hogy milyen készségekkel kellene rendelkeznie a jövő szoftverfejlesztőinek, ha a Codespringnél szeretnének dolgozni. A technikai tudás mellett az egyik legfontosabb elvárás, hogy a leendő kolléga tudjon csapatban dolgozni. (Bizony, az is tévhit, hogy az informatikusok magányos farkasok, akik napokig ki sem bújnak a barlangjukból!) A jó csapatjátékos-készség mellett a nyitottság a másik adottság, amit keresünk. Ebben a szakmában folymatosan fejlődni kell, képesnek kell lenni gyarapítani a szakmai tudást és akarni kell megtanulni például az új programozási nyelveket. A szenior kollégák között például vannak olyanok, akik ma olyan technológiát használnak, amit fel sem találtak még akkor, amikor ők diplomáztak.

Köszönjük az MCC E-KP meghívását, és örülünk, hogy pozitívak voltak a diákok visszajelzései a beszélgetés végén. Nyitottan és kíváncsian várjuk a következő találkozást!